3F, FOA og Metal åbne for at fjerne kandidat-SU: HK's holdning afgøres af formandsvalget

Martin_Rasmussen_og_Anja_C._Jensen
Martin Rasmussen (tv.) og Anja C. Jensen (th.) går begge efter at blive HK's næste formand. Foto: Rune Pedersen
Afgående HK-formand Kim Simonsen spår at SU'en snart bliver en "varm kartoffel" for FH. Men HK's holdning afgøres af, om den næste formand hedder Martin Rasmussen eller Anja C. Jensen.

SU'en til kandidatstuderende skal erstattes af et lån, og de sparede milliarder skal geninvesteres andre steder i uddannelsessystemet - blandt andet til flere faglærte.

Sådan lød forslaget fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) i sidste uges Børsen, hvor man kunne læse, at både 3F, FOA og Dansk Metal er åbne for idéen.

Men om de tre, toneangivende forbund får selskab af HK, kommer helt an på, hvem der vinder formandsvalget på kongressen lørdag.

LÆS OGSÅ: Tænketank vil omlægge kandidat-SU til lån: Flere forbund bakker op

Formandskandidat Martin Rasmussen, nuværende HK-næstformand, er 'klart afvisende' over for AE's forslag:

- Jeg synes, det er en rigtig dårlig idé at pille ved SU'en. Jeg er slet ikke for nogen af de modeller, der har været fremme - heller ikke forslag om lånemodeller, siger han.

Den anden formandskandidat Anja C. Jensen har ikke taget endelig stilling endnu:

- Men jeg kan godt forestille mig at støtte forslaget, hvis pengene bliver i uddannelsessystemet, og man samtidig sikrer den sociale mobilitet.

Det er langt fra første gang, det foreslås at omlægge SU'en på kandidaten til et rentefrit lån efter norsk model. Dansk Erhverv luftede samme tanker i marts.

Men det er første gang, at forslaget, der ifølge finansministeriet kan tilvejebringe et samlet provenu på 2,3 milliarder kroner, kommer fra AE.

Varm kartoffel for FH

Netop faglært arbejdskraft og behov for investeringer i uddannelsessystemet fremhæves af AE's direktør Lars Andersen, der får opbakning af FOA-formand Mona Striib og Dansk Metals Claus Jensen. Per Christensen fra 3F kalder forslaget for "omfordelingspolitik". 

- Forslaget fra AE er værd at diskutere, også når man ser på, hvor meget de mennesker, der får en lang videregående uddannelse, tjener over et helt livsforløb, siger Per Christensen til Børsen

I HK hilser nuværende formand Kim Simonsen debatten om SU velkommen, selvom han ikke mener, at AE's forslag er den rigtige vej.

I stedet bør man dimensionere antallet af kandidatuddannede, hvilket også ville spare SU-udgifter, når de unge læser i kortere tid. De penge kan ligeledes investeres i uddannelse, herunder efter-videreuddannelse, så flere håndværkere eksempelvis kan læse videre som ingeniør. 

Men uanset i hvor høj grad, Kim Simonsens efterfølger vil videreføre hans linje, vil enten Martin Rasmussen eller Anja C. Jensen blive kastet ind i et tovtrækkeri internt i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH), der indtil videre har været tilbageholdende i SU-debatten, siger han.

- Hvad vil FH? Jeg har efterlyst en diskussion i FH's forretningsudvalg, men det blev henvist til det uddannelsespolitiske udvalg. Men med Lars Andersens udspil er der optræk til, at debatten skal tages, siger Kim Simonsen og fortsætter:

- SU vil for FH være en meget varm kartoffel. Vi har de gamle FTF-forbund og så har vi produktionsdanmark, 3F og Dansk Metal, hvor det ikke ligefrem vrimler med SU-modtagere. Her bliver det interessant, hvor HK vil placere sig. 

Kandidat: 3F og Metal burde udvise samfundssind

Martin Rasmussen fortæller, at han internt i fagbevægelsen vil trække i modsatte retning, hvis han bliver den næste formand for HK Danmark:

- Det kommer ikke bag på mig, at 3F og Dansk Metal støtter forslaget. Det er jo ikke deres primære medlemsgrupper, det rammer. Jeg ville ønske, at de ville vise noget samfundssind. For mig er det SU'en, der sikrer, at alle har ret til at kunne tage en uddannelse.

Anja C. Jensen siger, at hun i den armlægning vil "placere sig på de unge mennesker og vores medlemmers side". 

Hun henviser til erfaringer fra Norge, der ifølge kandidaten viser, at den sociale mobilitet var nærmest uændret, da kandidat-SU'en blev lånebaseret. 

- Når man er så langt i sin uddannelse, gør det, så vidt jeg forstår, ikke en afgørende forskel. Jeg synes, vi skal tage en diskussion af, hvordan pengene bruges bedst på kvalitet i uddannelse. Kan man i stedet styrke ungdomsuddannelserne? Hvad med den store gruppe af unge, der går ud af folkeskolen uden at kunne regne og skrive? 

LÆS OGSÅ: Dennis Kristensen er blevet 'skrækeksempel' i HK-valgkampen. Nu svarer han igen

Selvom forslaget ifølge Børsen vil øge arbejdsudbuddet med 2.700 fuldtidspersoner, vurderer Kim Simonsen ikke, at SU'en bliver en del af de nuværende reformforhandlinger.

Politisk ordfører Christian Rabjerg Madsen (S) har sagt til Børsen, at regeringen ikke har planer om at ændre i kandidat-SU'en.

- Jeg tror, det er en total død sild på Christiansborg på den her side af et folketingsvalg. Lars Andersens forslag skal nærmere ses som et startskud op til næste valg, siger Kim Simonsen.

GDPR