Forhandlinger brudt sammen: Veterinærsygeplejersker på vej med konfliktvarsel

pexels-mikhail-nilov-7469229
Hvis ikke veterinærsygeplejerskerne og dyrlægevirksomhederne bliver enige - eller forligsmanden udskyder - kan konflikten muligvis træde i kraft allerede ved nytårstid. Foto: Mikhail Nilov/Pexels
Historisk strejke kan være på vej efter maratonforhandlinger mellem veterinærsygeplejersker og dyrlægevirksomheder er kørt af sporet.

Landets veterinærsygeplejersker kan meget vel være på vej ud i deres første strejke nogensinde. 

Det er situationen, efter overenskomstforhandlingerne mellem Veterinærsygeplejerskernes Fagforening (VSP) og Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening (DA) er kørt af sporet. 

- Forhandlingerne er brast sammen, og derfor har vi et konfliktvarsel på vej, siger veterinærsygeplejerskernes formand, Malene Brendorp Meyer, til A4 Overenskomst.

LÆS OGSÅ: Ny trepartsaftale: Forældre får dagpenge, når børn hjemsendes

Mikkel Markussen, formand for dyrlægernes arbejdsgiverorganisation, bekræfter sammenbrudet.

- Det har vi også mæglingsmandens ord for. Vi kæmpede til det sidste for at få den oprindelige aftaleskitse på plads, men det lykkedes ikke, siger han.

Dermed kan hundredvis af veterinærsygeplejersker, der blandt andet arbejder på landets dyreklinikker, ende i konflikt - måske allerede ved nytårstid.

Håber på tøbrud inden

Veterinærsygeplejerskernes Fagforening, der er en del af Serviceforbundet, og Dyrlægernes Arbejdsgiverforening, der er en del af Den Danske Dyrlægeforening, har med enkelte ferieafbrydelser forhandlet siden april. Den nuværende overenskomst havde udløbsdato 1. august.

Grundet vanskelighederne er Forligsinstitutionen for nyligt blevet tilknyttet til at yde frivillig mægling mellem parterne.

LÆS OGSÅ: Fagforeningsdirektør fratræder øjeblikkeligt: Mistanke om fusk med forbundets midler

Malene Brendorp Meyer har dog ikke yderligere kommentarer til forløbet eller indholdet af hensyn til forhandlingerne, som ser ud til snart at fortsætte med Forligsmanden for bordenden. 

- Der er nok noget mere hård styring med Forligsmanden, og det er måske det, der skal til. Vi tager ikke konfliktvåbenet i brug for at lave ballade, men dybest set, fordi vi ønsker os en ansvarlig aftale. En rimelig overenskomst, der tilgodeser alle, siger Malene Brendorp Meyer.

Heller ikke Mikkel Markussen vil gå i detaljer, men han håber på, at parterne snart kan mødes ved forhandlingsbordet igen:

- Lige nu står vi i venteposition, fordi vi endnu ikke har modtaget et officielt konfliktvarsel, men vi er klar til at forhandle, lige så snart Malene (Brendorp Meyer, red.) og fagforeningen er. Vi synes, vi har strakt os langt og vi er selvfølgelig villige til at finde nye veje. Det kunne jo være, vi fandt hinanden inden Forligsmanden kom i spil. 

Kede af det er kommet så vidt

Ifølge A4 Overenskomsts oplysninger har forhandlingerne været præget af et rodet forløb, hvor parterne flere gange er gået skævt af hinanden. Blandt andet har en angivelig kontroversiel udtalelse under forhandlingerne eftersigende skabt røre i de respektive organisationers bagland.

A4 Overenskomst har ikke dokumentation for selve udtalelsen, ligesom der hersker forskellige opfattelser af forløbet. 

Bliver der konflikt, vil der blive iværksat massiv sympatikonflikt fra de øvrige forbund under FH
John Nielsen, forbundsformand, Serviceforbundet

Kilder oplyser dog, at det primært er den økonomiske ramme, der lige nu adskiller veterinærsygeplejerskerne og dyrlægevirksomhederne. Parterne var tilsyneladende meget tæt på hinanden på et tidspunkt, men i sidste ende var uenigheden om lønspørgsmålet - blandt andet om, hvor godt det går i branchen - alligevel for stor.

Dyrlægevirksomhedernes Arbejdsgiverforening vil ikke kommentere forhandlingsklimaet, men understreger, at man gerne ser en fredelig løsning snart.

- Vi er naturligvis rigtig kede af, at det er kommet så vidt. Veterinærsygeplejersker er skattede kolleger og en del af et hold, hvor ingen kan undværes. Hverken optakten eller selve konflikten er ønskværdig og vores klare mål er at løse det, inden det går ud over stemningen på arbejdspladserne, siger Mikkel Markussen.

Serviceforbundet lover opbakning fra FH

Når konfliktvarslet er afsendt, bliver forhandlingerne tvunget tilbage i Forligsinstitutionen, hvor det denne gang vil være selve Forligsmanden, der vil forsøge at lave et mæglingsforslag.

Lykkes det ikke parterne at nå til enighed, kan en strejke bryde ud tidligst ved midnat mellem 31. december og 1. januar 2022. Lige præcis dét døgn kan blive travlt på landets dyreklinikker, der traditionelt set får en del henvendelser med fyrværkiangste hunde.

Forligsmanden har dog mulighed for at udskyde konflikten af flere omgange. 

LÆS OGSÅ: Nye tal: Flere er bekymrede for asbest på jobbet

I en Facebook-kommentar skriver forbundsformand John Nielsen, at der er "fuld opbakning fra Serviceforbundet":

- Vi står bag jer hele vejen. Jeg kan også oplyse at FH, som er fagbevægelsens hovedorganisation med 1.3 millioner lønmodtagere, bakker om Veterinærsygeplejeskernes fagforening, jeres forhandlere og det fremsatte overenskomstkrav. Bliver der konflikt, vil der blive iværksat massiv sympatikonflikt fra de øvrige forbund under FH. Kæmp videre!!!, skriver John Nielsen. 

GDPR