K afviser, mens SF er åben: Adgangsbilletten til forsvarsforliget er afskaffelse af store bededag

20230108-133003-L-1920x1280we
Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) slår nu fast, at afskaffelse af store bededag er et krav fra SVM-regeringen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Regeringen står fast på kravet om afskaffelse af en helligdag, hvilket møder modstand blandt oppositionspartier på Christiansborg.

Adgangsbilletten til at blive en del af et nyt forsvarsforlig for oppostitionspartierne er, at man accepterer regeringens planer om at skrotte store bededag.

Så kontant lyder beskeden fra udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M).

"Det er jo ikke en ny regel i dansk politik, at hvis man vil være med til at udskrive en milliardregning, så skal man også være med til at finde pengene," siger Lars Løkke Rasmussen til Berlingske.

Milliardregningen er de hævede forsvarsudgifter på to procent af BNP, som partierne bag det nationale kompromis blev enige om efter Putins angreb på Ukraine, men som regeringen nu vil fremrykke fra 2033 til 2030.

Den oprindelige aftale omkring det nationale kompromis blev indgået mellem Socialdemokratiet, Venstre, Radikale, SF og Konservative.

Med udenrigsministerens udmeldinger lægges der et betydeligt pres på de tre partier i aftalen, som ikke er en del af SVM-regeringen.

SF og Konservative har hidtil blankt afvist at afskaffe en helligdag, men det kan de måske blive tvunget til nu. SF vil i hvert fald ikke afvise at indgå et forsvarsforlig på den bekostning. Det siger partiets beskæftigelses- og udenrigsordfører, Karsten Hønge (SF), til A4 Aktuelt.

"Jeg vil ikke afvise noget som helst, fordi indtil videre er det bare sådan nogle meldinger, der kommer. Vi vil hellere tage en seriøs diskussion om forsvaret og en seriøs diskussion om, hvordan man ordner tingene på arbejdsmarkedet," siger Karsten Hønge, der også sidder i Folketingets forsvarsudvalg.

SF: En løssluppen udenrigsminister?

Det nuværende forsvarsforlig udløber i 2023, og derfor skal der i år forhandles et nyt et på plads blandt Folketingets partier.

Derfor undrer udenrigsministerens udmeldinger Karsten Hønge.

"Løkke prøver jo ellers hele tiden at slå til lyd for, at vi skal samarbejde, og at vi skal have nogle brede løsninger. Her er der partier - eksempelvis SF - som gerne vil være med i forsvarsforliget, som han, synes jeg, på en helt unødig og aggressiv måde prøver at ekskludere," lyder det fra Karsten Hønge.

"Og så undres jeg også ved, om det her virkelig er Socialdemokratiets kurs, eller er det bare Løkke, der har fået alt for lang snor? Er det bare Løkke on the loose vi oplever her, eller er det virkelig en samlet regering?" spørger SF'eren.

Han kalder sammenhængen mellem store bededag og forsvarsudgifter for "manipulation", og mener i stedet, at de øgede forsvarsudgifter kunne finansieres ved at droppe de planlagte topskattelettelser eller lempelsen af arveafgiften, som der er lagt op til i regeringsgrundlaget.

Konservative: "Det starter magtfuldkomment"

Også de konservative er kritiske over, at afskaffelse af store bededag er kravet for at blive del af et kommende forsvarsforlig.

"Vi andre skal nu tvinges til at lægge navn til løftebrudsregeringens usaglige idé om at afskaffe store bededag. Ellers får vi ikke nogen indflydelse på forsvarspolitikken. Det starter magtfuldkomment," skriver de konservatives finans- og forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, på Twitter.

Det har ikke været muligt at få en uddybende kommentar fra Rasmus Jarlov, men til Børsen siger formanden for Konservative, Søren Pape Poulsen, at det næppe bliver med deres mandater, at en helligdag bliver afskaffet.

"Jeg kan simpelthen ikke se, hvordan vi skulle komme til det," siger Søren Pape Poulsen til Børsen og peger i stedet på, at finansieringen kunne findes ved at afskaffe resterne af efterlønnen.

Det sidste parti, der er en del af det nationale kompromis, som ikke sidder med i regeringen, Radikale Venstre, er ikke vendt tilbage på A4 Aktuelts henvendelser. På partiets nytårsstævne i weekenden var de ikke afvisende over for at afskaffe en helligdag, men skeptiske omkring, hvorvidt alle pengene skal bruges på forsvaret.

GDPR