Fagbevægelsen anbefaler afskaffelse af forsvarsforbehold

20200910-182936-L-1920x1280ma
- Fred og sikkerhed betyder i den grad noget for lønmodtagerne, siger FH-formand Lizette Risgaard. (Arkivfoto) Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Selvom flere forbund erklærer sig neutrale, anbefaler Fagbevægelsens Hovedorganisation nu, at det danske forsvarsforbehold afskaffes.

Danskerne bør stemme ja til en afskaffelse af forsvarsforbeholdet ved folkeafstemningen den 1. juni.

Sådan lyder det nu fra formand i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) Lizette Risgaard i Jyllands-Posten.

Anbefalingen kommer på vegne af de 64 fagforbund og 1,3 millioner lønmodtagere i FH. Det er ellers kun Dansk Metal, der på forhånd har meldt ud, at forbundet bakker op om en afskaffelse af det danske forbehold.

LÆS OGSÅ: EU-chef i Dansk Metal: Her er fire myter om forsvarsforbeholdet

Flere andre fagforbund erklærer sig neutrale eller har slet ikke taget stilling til spørgsmålet. Derfor var det heller ikke givet, at FH-formanden ville få opbakning til kursen i et møde i forretningsudvalget i FH tirsdag. Forretningsudvalget endte dog ifølge Jyllands-Posten med at tage FH's anbefaling om et ja "til efterretning".

Ifølge Lizette Risgaard er en afskaffelse af forsvarsforbeholdet nemlig i høj grad noget, der kommer fagbevægelsen ved.

- Vi kan jo allerede nu se, hvad krig og ustabilitet betyder for væksten i EU og dermed for danske arbejdspladser. Fred og sikkerhed betyder i den grad noget for lønmodtagerne. Derfor skal vi være i kernen af EU nu, så vi kan være med til at vise, at Europa står sammen og kan stå op for sig selv, siger hun til Jyllands-Posten.

Der er ellers flere medlemsforbund i FH, der erklærer sig neutrale og derfor ikke vil komme med anbefalinger til deres medlemmer. Det gælder blandt andre FOA og Socialpædagogerne. I HK har man endnu ikke taget stilling til, om man vil anbefale sine medlemmer, hvad de skal stemme, fortæller formand Anja C. Jensen til Jyllands-Posten.

LÆS OGSÅ: Gitte Redder: Nu tryktestes sammenholdet i dansk fagbevægelse

GDPR