Frafaldet fra sosu-skolerne er steget markant på to år

20221025-142846-L-1920x1280we
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sosu-skolerne kæmper med høje frafaldstal og har gjort det i mange år. A4 Uddannelse giver et overblik over frafaldet på de to sosu-uddannelser over de seneste fire år. Særligt en skole har de seneste to år haft højt frafald.

Det er blevet vanskeligere for sosu-uddannelserne at fastholde de studerende.

Det generelle frafald på sosu-uddannelsen er steget fra 11,9 procent i 2020 til 19,2 procent i 2022, mens det i samme periode er steget fra 9,7 til 12,4 procent på social- og sundhedshjælperudannelsen.

Det skriver A4 Uddannelse på baggrund af en ny opgørelse fra Danske Sosu-skoler.

Frafaldet på sosu-assistentuddannelsen er højt sammenlignet med de øvrige erhvervsuddannelser, siger sekretariatschef for Danske Sosu-skoler Michael Esmann. 

Artiklen fortsætter under grafen, hvor du kan klikke på frafaldet de forskellige år på de forskellige skoler

Gammel og kompleks problemstilling 

Årsagerne til frafaldet er komplekse og mangeartede.

“Der er på tværs af skolerne en del variationer i forhold til frafald, men det er også variationer, der er forskellige fra år til år. Det er derfor rigtig vanskeligt at finde mønstre, som vi kan handle på,” siger Michael Esmann til A4 Uddannelse.

Ifølge sekretariatschefen er det ikke en ny problematik, at frafaldet har ligget for højt for længe. 

“Derfor er vi rykket sammen i bussen for at finde ud af, hvordan vi både fra skolernes side får lavet den gode forberedelse, så eleverne er klar til den oplæringsperiode, de skal ud i, men også i forhold til hvordan oplæringsstedet kan blive klar til at tage imod de elever. Det er for eksempel ved, at elever og oplæring møder hinanden tidligere,” siger Michael Esmann. 

En af udfordringerne er, at det er vanskeligt at forudse, hvilke elever der træder ind ad døren på uddannelserne.

“Du kan forberede dig på at lave strukturer og systemer, der er så gennemtænkt som muligt, men så sker der fra tid til anden, at andre omstændigheder spiller ind, så det er nogle andre elever end forventet, der starter. Der kan for eksempel også være andre brancher, der har spillet sig lækre over for dem, der skulle have gået på vores uddannelse - eksempelvis hotel- og restaurationsbranchen,” siger han.  

GDPR