Analyse: Frederiksens magttrick fra 2019 blev gentaget i storbyerne

20211116-091041-L-1920x1280we
Sophie Hæstorp Andersens kampagne i København gjorde det en smule bedre end Mette Frederiksen ved folketingsvalget, mener chefredaktør Kristian Madsen. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Målt i rå borgmestermagt blev kommunalvalget o.k. for S trods vælgerlussingen i byerne. Balladen ulmer i blå blok efter den konservative valgsejr og DF’s nedsmeltning.

Her er paradokset:

De progressive byvælgere gav Socialdemokratiet læsterlige klø ved gårsdagens kommunalvalg.

Alligevel vågner København, Århus, Odense, Aalborg - og nu også Frederiksberg - op til en socialdemokratisk borgmester.

I provinsen blev bitre nederlag i f.eks. Hjørring, Slagelse og på Bornholm vejet op af nye borgmesterkæder i blandt andet Silkeborg, Skanderborg og Stevns.

Et kommunalvalg er 98 selvstændige fortællinger om lokale forhold, stedfæstede spørgsmål og intriger.

Men hvis man vil forstå kommunalvalgresultatet for Socialdemokratiet som national fortælling, er man nødt til at forstå det grundlæggende skifte i partiets vælgerkorps, der er krumtappen i Mette Frederiksens magtstrategi.

Rødt balanceskifte blev bekræftet

Alt er sat ind på at tiltrække de vælgere i stationsby-Danmark, der i 00’erne og 10’erne svigtede Socialdemokratiet.

Prisen har været, at storbyprogressive, de veluddannede og vælgere med anden etnisk baggrund siger farvel og tak. Men de bliver trygt i rød bloks favn ved at stemme SF, radikalt eller på Enhedslisten, der bragede frem og blev største parti i København.

Man kan sige, at de nu fem socialdemokratiske storbyborgmestre sidder på samme mandatmæssige logik som Mette Frederiksen: Jo, jo, venstrefløjen og Det Radikale Venstre tager nogle af deres pladser, men i sidste ende bakker de op om socialdemokratisk ledelse af Danmarks byer.

Dermed blev kommunalvalget en bekræftelse af det interne balanceskifte i rød blok, som vi så både ved Folketingsvalget og Europaparlamentsvalget i 2019.

Styrket S målt i kilo borgmesterkæde

Faktisk gjorde Sophie Hæstorp Andersens kampagne i København det en smule bedre end Mette Frederiksen ved folketingsvalget.

Selvfølgelig skal man ikke undervurdere betydningen af, at de socialdemokratiske bykonger har mistet pladser og står svækket overfor deres røde og radikale venner i kommende budgetforhandlinger.

Og der er ingen tvivl om, at partiet bruger af hovedstolen af vælgernes tillid, også efter mink- og sms-sagerne.

Men målt i kilo borgmesterkæde står S paradoksalt nok styrket i storbyerne, ligesom Mette Frederiksen blev statsminister trods en lille socialdemokratisk tilbagegang i 2019.

Destruktionen af Dansk Folkeparti

De to vigtigste nationale fortællinger om dette kommunalvalg ligger begge i blå blok.

Destruktionen af Dansk Folkeparti over hele landet kommer til at trække dybe spor.

Det åbner yderligere spørgsmål om, hvem der er formand for partiet til næste folketingsvalg. Rigtig mange garvede kræfter i partiets bagland har nu ikke længere en plads i kommunalbestyrelsen, og Nye Borgerlige fik etableret sig som parti.

Kristian Thulesen Dahl åbnede på valgaftenen for, at hans egen rolle som partileder naturligt vil komme til drøftelse, og det kommer næppe til at gå stille af mellem Pia Kjærsgaard, Morten Messerschmidt, Martin Henriksen og alle de andre, når konsekvenserne af kommunalvalgets tale skal drages.

Drømme om en ny Schlüter

De Konservative fik et kanonvalg, der viser at Pape-effekten ikke blot er et fænomen i boblen på Slotsholmen: Fremgang stort set over hele kongeriget, og en ny generation af konservative byrødder bliver uddannet i de kommende år.

Venstre kan glæde sig over, at deres solide borgmestre klarede sig nogenlunde tørskoede i land over for den grønne tidevandsbølge.

Men det må alt andet lige rejse yderligere spørgsmål internt i blå blok, om hvem der egentlig er højrefløjens statsministerkandidat frem mod næste valg.

Den svulmende selvtillid, der får nogle til at drømme om Pape som den nye Schlüter, er i hvert fald ikke blevet mindre efter tirsdagens resultat.

Hvis det går, som det plejer, venter endnu nogle dages lokale dramaer med partihop, brudte konstitueringsaftaler og sidste øjebliks overraskelser.

Men når dønningerne har lagt sig lokalt, kommer refleksbølgerne på Christiansborg primært til at ramme internt i blå blok.

Dermed er udsigten til et ‘Mette eller kaos’-folketingsvalg blevet endnu større.

GDPR