Fyret i prøveperiode:
Lærling får historisk godtgørelse

c20210205113417792_org
- Jeg havde ikke forventet medhold. Jeg blev ualmindeligt glad. Det var mange penge for en lærling, siger Charlie Strobel til Fagbladet 3F. Foto: Privat/Fagbladet 3F
8. feb. 2021 06.33
Efter tre måneder i tømrerlære blev Charlie Strobel fyret. Efterfølgende fik han en godtgørelse på 60.000 kroner. Det er aldrig sket før ifølge 3F.

I efteråret 2019 får Charlie Strobel læreplads hos en mester på Fyn. Men allerede på første dag bliver han sendt til København, hvor han skal arbejde sammen med tømrere fra et andet firma.

- Jeg var spændt på at starte. Jeg var bare ikke lige klar over, at det kun var i København, jeg skulle arbejde, siger 19-årige Charlie Strobel til Fagbladet 3F.

LÆS OGSÅ: Sygeplejersker kan ikke tegne særlig sundhedsforsikring: 'Det er overformynderi'

På byggepladsen må Charlie Strobel låne værktøj af svendene, og han udfører det samme ensformige arbejde, som han med egne ord ikke lærer en skid af.

Da det bliver jul, har Charlie Strobel stadig ikke arbejdet under den mester, der har ansat ham. Byggepladsen lukker ned mellem jul og nytår, og Charlie Strobel holder ferie. Men det vil mesteren ikke betale, og det er i første omgang derfor, at Charlie Strobel henvender sig til 3F.

- Jeg ville egentligt bare gerne have de penge, jeg havde ret til. Jeg synes ikke, han skal slippe afsted med at snyde mig på den måde, siger han.

Da Benjamin Mathiasen-Klimek, faglig sekretær i 3F Bygningsarbejderne Fyn, starter sagen, er det et spørgsmål om løn. Men han finder hurtigt ud af, det ikke er det eneste problem. I Charlie Strobels lærlingekontrakt står der nemlig ikke, at Charlie Strobel skal udlånes og arbejde for et andet firma, og det viser sig også, at det firma, Charlie Strobel er udlånt til, er et vikarbureau, som slet ikke er godkendt til at have lærlinge.

- Det var så groft, at det var vi simpelthen nødt til at prøve af i Tvistighedsnævnet. Og det var endnu mere skærpende, at ejeren her slet ikke er uddannet tømrer, siger Benjamin Mathiasen-Klimek.

Tvistighedsnævnet afgør sager mellem lærlinge og praktikvirksomheder.

Da Charlie Strobel gennem fagforeningen kræver sin løn, bliver han fyret. Da han stadig er i sin prøvetid, kan han opsiges uden varsel og forklaring, og han har derfor ikke ret til godtgørelse for mistet uddannelse. Men Benjamin Mathiasen-Klimek går alligevel videre med sagen.

- Kan det virkeligt passe, at virksomheder er helt uden ansvar i de tre måneder? Kan man bruge lærlinge som billig arbejdskraft i en kort periode uden at tage ansvar for deres uddannelse?

Derfor klager de over fejl i kontrakten, manglende løn og mistet uddannelsesgode, som det hedder på jurasprog.

De to første punkter forventer Benjamin Mathiasen-Klimek medhold i, men om Charlie Strobel vil få godtgørelse for de dårlige uddannelsesforhold, er han mere i tvivl om.

- Det var ikke sket før, så vi vidste ikke, hvordan en dommer så det, og der er det her frirum på tre måneders prøvetid. Vi kunne ikke regne med at få medhold.

I Tvistighedsnævnet bliver det afgørende, at Charlie Strobel under hele sin praktiktid har arbejdet for en virksomhed, der ikke er godkendt til at have tømrerelever, og han har derfor ikke fået den korrekte uddannelse. Nævnet giver derfor Charlie Strobel fuldt medhold.

- Jeg havde ikke forventet medhold. Jeg blev ualmindeligt glad. Det var mange penge for en lærling, siger Charlie Strobel til Fagbladet 3F.

Han har fået tilkendt lige under 60.000 kroner i godtgørelse. Den største del får han, fordi uddannelsen var mangelfuld, og så gives der godtgørelse for fejl i kontrakten, og han skal have udbetalt den manglende løn. Charlie Strobel er den første nogensinde, der får tilkendt godtgørelse i sin prøvetid, og det er lige netop det, der gør denne her sag speciel.

- Det er meget sjovt, at det lige præcis er mig, der er den første. Benjamin sagde til mig, at jeg nok ikke fuldstændigt forstod, hvor stor en ting, det er, siger Charlie Strobel.

Undervejs kom det frem, at virksomheden tidligere har lavet samme nummer med andre lærlinge, og 3F ville have taget deres sag op. Men kort efter afgørelsen erklærede mesteren sig selv konkurs. Derfor ligger Charlie Strobels sag nu hos lønmodtagernes garantifond, og der kan ikke komme godtgørelse til de andre lærlinge.

Charlie Strobel har ret hurtigt fundet en ny læreplads og kan fortsætte sin uddannelse uden at blive forsinket. Han er færdig med tømreruddannelsen i september 2022.