Hovedstadskommuner går sammen mod social dumping

20211005-091714-L-1920x1280we
Ny aftale mellem Albertslund, Hvidovre og Rødovre og Københavns Kommune skal stramme grebet over for social dumping. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Albertslund, Hvidovre og Rødovre går sammen med Københavns Kommunes CSR-enhed for at stramme grebet om de leverandører, der forsøger at snyde med løn- og arbejdsvilkår.

Ny aftale mellem Albertslund, Rødovre, Hvidovre og Københavns Kommuner skal hjælpe med at komme social dumping  til livs. Det skriver Økonomiforvaltningen i Københavns Kommune i en pressemeddelelse via Ritzau fredag morgen. 

LÆS OGSÅ: Ny forskning: Løst ansatte truer arbejdsmarkedet

Kommunerne på den københavnske vestegn bliver indkorporeret i Københavs Kommunes eksisterende hotline, der modtager anmeldelser om social dumping. Ligeledes vil deres ressourcer blive placeret i Københavns Kommunes særlige indsatsteam mod social dumping.

Københavns Kommune vil derudover også fremadrettet stille rådgivning, IT-systemer og efteruddannelse til rådighed. 

Overborgmester i København, Lars Weiss(S), skriver i pressemeddelelsen: 

- I København har vi i de seneste år arbejdet indgående med at styrke vores indsats mod social dumping. Det har givet os en masse erfaring og viden med, hvad der virker, og hvordan vi mest effektivt kan slå ned på de brodne kar. Jeg er rigtig glad for, at vi nu kan dele erfaringer og kompetencer, så vi kan sætte fælles massivt ind for at bekæmpe social dumping.

Endvidere hedder det, at den enkelte kommune får ansvaret for egne kontroller og beslutninger i relation til egne kontrakter, men samarbejdet vil betyde, at kommunerne bedre kan udveksle viden om virksomheder, der forsøger at snyde med løn- og arbejdsvilkår, så nabokommunen kan være opmærksom på samme virksomhed.

Intervare-sagen spøger

Den verserende sag om tvivlsomme arbejdsforhold hos de ansatte i Nemlig.coms moderselskab, Intervare, har fået kommunerne til at sætte et øget fokus på bekæmpelse af social dumping.

Til Politiken fortæller David Salomonsen, der er leder af det københavnske indsatsteam:

- Det her arbejde kræver en vis erfaring og en vis størrelse, fordi det også kræver en særlig faglig indsigt at udrede og forstå de enkelte ansættelsesaftaler og beregne, om de ansattes lønninger nu også svarer til overenskomsten på området. Derfor har vi gennem længere tid forberedt det her samarbejde, som giver os flere ressourcer, og som gør det muligt at skrue op og ned for indsatsen, alt efter om der kommer en ny Intervare-sag eller andre i samme størrelse. Og så er samarbejdet organiseret på en sådan måde, at man har mulighed for at udvide kredsen af deltagende kommuner.

LÆS OGSÅ: SAS-ansatte i opråb til ministre: Ikke et statsejet selskab værdigt

Politiken skrev torsdag, at det københavnske indsatsteam fra 2018 til 2020 via uanmeldte kontrolbesøg har påvist underbetaling af lønmodtagere for mere end 6 millioner kroner hos forskellige kommunale leverandører. Penge, der nu er blevet udbetalt. 

GDPR