Nu bliver vejen til arbejdsmarkedet gjort kortere for ukrainere: Servicegigant klar til at ansætte 100

20180813-140337-L-1600x1068we
Flere end 100 forskellige nationaliteter er ansat i ISS Danmark. Virksomheden håber på at kunne ansætte cirka 100 ukrainske flygtninge i 2022. (Arkivfoto) Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
ISS har allerede ansat to ukrainske flygtninge. De håber, at en praktisk udfordring fredag er ryddet af vejen.

Vejen til arbejdsmarkedet bliver på fredag gjort kortere for mange af de ukrainere, der er flygtet til Danmark.

Det oplyste Udlændinge- og Integrationsministeriet onsdag.

Tidligere har fordrevne ukrainere først kunne starte i arbejde, når deres ansøgning om opholdstilladelse var behandlet.

Fra fredag gives tilladelsen til at arbejde, når ukrainerne har afleveret en ansøgning om opholdstilladelse med fingeraftryk og personfotografi.

Flere virksomheder har meldt ud, at de gerne vil ansætte ukrainere. En af dem er ISS Danmark.

Indtil videre har to flygtninge fået job hos servicevirksomheden, mens to andre er klar til at starte, så snart de har fået opholdstilladelse.

HR-direktør Christian Lauritsen glæder sig over, at det er slut med ventetiden. Han regner med, at ISS vil ansætte cirka 100 ukrainere i år. Først og fremmest inden for rengøring og i kantiner.

Han håber, at der med beslutningen er ryddet en væsentligt praktisk udfordring af vejen for både ukrainere og virksomheder.

- Der er andre praktiske udfordringer, som vi skal hjælpe med for eksempel sprog og integration, siger han.

ISS Danmark havde inden Ruslands invasion af Ukraine en gruppe ukrainere ansat. Det er planen, at netop disse ukrainere skal hjælpe de nytilkomne ukrainske flygtninge på plads hos ISS.

- Vi forsøger vi at koble ukrainske flygtninge til de arbejdspladser, hvor der i forvejen arbejder ukrainere, der kan hjælpe med sprogbarrieren.

- Vi har omkring 100 forskellige nationaliteter ansat, så vi har god erfaring med, hvad der skal til for at give folk et tilhørsforhold til arbejdsmarked og det danske samfund, siger han.

Hos Dansk Erhverv, der repræsenterer 18.000 virksomheder, er de tilfredse med beslutningen.

- Det er simpelthen win-win-win. Virksomhederne vinder, jobsøgende ukrainere vinder, og det danske samfund vinder. Det kunne ikke være meget bedre, siger administrerende direktør Brian Mikkelsen.

Omtrent samme melding lyder fra Dansk Arbejdsgiverforening. Her henviser administrerende direktør Jacob Holbraad til, at beskæftigelse kan være en god måde at komme ind i samfundet på for mennesker, som er flygtet.

- Samtidig har vi stor mangel på medarbejdere i lang række brancher, så virksomhederne er klar.

/ritzau/

GDPR