Kendt rigmand om salg af Grønland: "Bør overvejes grundigt"

20180625-200208-L-1920x1277we
Lars Seier Christensen blander sig nu i debatten om Grønland, USA og Danmark. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Det har vakt opsigt, at Donald Trump undersøger mulighederne for at købe Grønland. Men den danske stat bør overveje den amerikanske præsidents idé, lyder det fra finansmanden Lars Seier Christensen.

Flere amerikanske medier har afsløret, at Donald Trump har bedt medlemmer af sin stab om at undersøge, om USA kan købe Grønland.

LÆS OGSÅ: Trump overvejer køb af Grønland: Beviset på han er vanvittig

Nyheden har vakt opsigt på Christiansborg, hvor Venstres Lars Løkke Rasmussen kalder præsidentens interesse for den store ø for ”en aprilsnar”.

Dansk Folkepartis Søren Espersen kalder tanken for vanvittig, mens Martin Lidegaard fra De Radikale mener, at ider er tale om en ”forfærdelig tanke”.

Men Danmark bør overveje Donald Trumps idé grundigt, lyder det nu fra finansmanden Lars Seier Christensen.

- Grønland koster Danmark mere end fire mia. kroner om året, og vi gør meget lidt for at sætte gang i de enorme muligheder, der er på Grønland. Samtidig har vi ikke kunnet rette op på de store sociale problemer, der findes deroppe, skriver han i et opslag på Facebook.

Der vil være tale om en gevinst for grønlændere og danskere, hvis Grønland kan sælges for ”et par hundrede milliarder” og at der bliver opsat nogle krav om ” fremtidig social støtte og inklusion til lokalbefolkningen”, skriver den kendte forretningsmand på det sociale medie.

Lars Seier Christensen skriver i opslaget:

- Sådan en kontrakt kan sikkert skrues sammen (især med et USA under Trumps ledelse), og rationelle mennesker ville overveje det grundigt før de skød det ned som en “katastrofe” og en “aprilsnar”.

Se hele opslaget her:

Tjah. Grønland koster Danmark mere end 4 mia kroner om året, og vi gør meget lidt for at sætte gang i de enorme...

Slået op af Lars Seier ChristensenTorsdag den 15. august 2019

Men det er sket ikke muligt for Danmark at sælge Grønland, påpeger Rasmus Leander Nielsen, der er adjunkt på Grønlands Universitet, til nyhedsbureauet Ritzau.

Dels er der i FN-regi efter Anden Verdenskrig lavet regler for oprindelige folk, der ifølge universitetslektoren gør det umuligt for Danmark at sælge den store ø hen over hovedet på grønlænderne.

- Og dels slår selvstyreloven fra 2009 klart fast, at grønlænderne er deres eget folk. 

- Så det er et meget klart nej til spørgsmålet om, hvorvidt Grønland er Danmarks til at sælge, siger Rasmus Leander Nielsen til Ritzau.