Lægeforening opfordrer medlemmer til at tilse ukrainske flygtninge

20220228-080125-L-1920x1264we
Ukrainske flygtninge ankommer til Polen. Foto: Yara Nardi/Reuters/Ritzau Scanpix
Praktiske detaljer om betaling er ikke på plads, men læger bør hjælpe ukrainske flygtninge, siger lægeformand.

Praktiserende Lægers Organisation (PLO) opfordrer sine medlemmer til at yde almen lægehjælp til ukrainske flygtninge, der kommer til Danmark.

Det siger PLO's formand, Jørgen Skadborg.

- Jeg har skrevet ud til mine kolleger, at jeg opfordrer dem til at tage venligt imod og hjælpe ukrainske flygtninge uden hensyn til forsikringsforhold, sundhedskort og den slags.

- Det skal afgøres af nationale myndigheder, hvilke tilbud man vil give i forhold til ophold, arbejdstilladelse, sundhedshjælp og den slags. Det regner jeg med, at man finder ud af på Christiansborg i den nærmeste tid. Men mens de finder ud af det, skal der ikke være bureaukrati her fra vores side, siger han.

Opfordringen fra PLO kommer, selv om der ikke er helt styr på, hvordan lægen skal få betaling for sit arbejde endnu.

Men "det ser vi stort på", indtil politikerne har fundet en løsning, siger Jørgen Skadborg.

De første ukrainske flygtninge er allerede ankommet til Danmark.

Det meddelte Udlændinge- og Integrationsministeriet lørdag på Twitter.

Ukrainerne, som ministeriet omtalte, havde på daværende tidspunkt ikke søgt om asyl endnu. En del af dem boede hos familie, som de har i Danmark, oplyste ministeriet lørdag.

Udlændinge- og Integrationsministeriet har heller ikke overblik over, hvor mange ukrainere der reelt er rejst ind i Danmark.

Ifølge ministeriet skyldes det, at ukrainske statsborgere kan rejse til Danmark uden visum, og at der ikke er krav om, at de skal registreres.

Jørgen Skadborg fra PLO forklarer, at flygtninge fra tidligere kriser som det tidligere Jugoslavien og Syrien har fået tilbudt lægehjælp, når de kom til landet.

- De er ankommet til flygtningecentre, hvor de er blevet registreret af Røde Kors og har fået tildelt lægehjælp gennem Røde Kors.

- Men nu ser vi, at ukrainere blot kommer hertil ved privat eller egen hjælp og frit kan rejse ind. Derfor bliver de ikke i første omgang registeret som flygtninge. De kan som alle andre få brug for lægehjælp, men de står uden forsikringer og sygesikring.

FN oplyser, at mere end en halv million mennesker er blevet drevet på flugt fra Ukraine i forbindelse med Ruslands invasion af Ukraine.

Den danske integrations- og udlændingeminister, Mattias Tesfaye (S), sagde søndag, at myndighederne planlægger efter, at 20.000 ukrainske flygtninge ankommer til Danmark. Tallet kan dog ændre sig, lød det.

/ritzau/

GDPR