David Trads: Lars Olsens nostalgi svækker Socialdemokratiet

David_Trads_bred
Ifølge Socialdemokratiets uofficielle ideolog Lars Olsen bør partiet kopiere kursen fra 2019 og 2021 og fokusere på arbejderklassen og landbefolkningen for at genvinde magten. Men S-toppen bør lytte mere til partiets storbypolitikere, mener David Trads.

Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

DER ER INGEN tvivl om, at journalist og forfatter Lars Olsen har haft stor indflydelse på flere af Socialdemokratiets vigtigste politikere og politikker:

Hans vigtige bøger – ikke mindst ’Den nye ulighed’ (2007) og ’Det delte Danmark’ (2011) – har åbenlyst påvirket folk som Peter Hummelgaard, Mathias Tesfaye, Henrik Sass Larsen og Kaare Dybvad, men også Mette Frederiksen.

Mange af de politikker, Socialdemokratiet gik til valg på i 2019, ligner Olsens mærkesager – tænk på en stram udlændingepolitik, styrkelse af provinsen ved udflytning af uddannelser, nærpoliti og nærsygehuse, Arne-pensionen, fokus på erhvervsuddannelser, faglærte, ufaglærte.

Alt sammen noget, der havde til formål at gøre Danmark mere lige og mindre delt.

Spørgsmålet er, om ikke tiden er inde til, at S-toppen lytter lidt mindre til ’chefideolog’ Olsen, og lidt mere til de politikere, som forstår, hvad der foregår i storbyerne
David Trads, politisk kommentator

Det virkede i 2019, men kun lige akkurat: Det er næsten en hemmelighed, men S gik faktisk tilbage ved det valg, der gav regeringsmagten – fra 26,3 procent i 2015 til 25,9 procent.

Det kan der være mange grunde til, men et par af dem var givet nølen i klimaspørgsmålet og ligegyldigheden, hvis ikke direkte opposition, til de værdier, som dem, der bor i de to store byer, oftest har.

Tallene lyver ikke:

I Københavns Storkreds gik S fra 22,3 procent i 2015 til 17,2 procent i 2019; i Østjyllands Storkreds fra 27,3 procent til 25,8 procent. Ved kommunalvalget i 2021 gik det endnu værre i København og Aarhus, hvor S tabte godt en tredjedel af stemmerne på fire år.

LÆS OGSÅ: David Trads: Lige nu føler SF, de kan gå på vandet. De plasker snart i

MÅLINGER NETOP NU viser, at S står til at få et dårligt folketingsvalg. Lavest hos Megafon på TV2 med 21,7 procent, bedst hos Epinion hos DR med 24,2 procent. Samlet set har blå blok blok indhentet rød, så der er nok at bekymre sig om hos S, der har mistet dynamik.

Lars Olsen giver i Politiken og i Jyllands-Posten sit bud på, hvad socialdemokraterne bør gøre nu:

Svaret er dybest set at kopiere kursen fra 2019 og 2021 og, ja, som jeg læser det, nærmest give op i forhold til især København, men også Aarhus. Det er ’farlig chancesejlads’ at forsøge at bygge bro mellem figurativt Lolland og Vesterbro, konstaterer Olsen.

Arbejderklassen, dokumenter han, er flyttet vestpå – til Sjælland og Jylland – fordi den øvre middelklasse og overklasse har overtaget de to store byer. Der, hvor S vandt frem i 2019, understreger Olsen, var iblandt arbejderklassen og ude på landet.

Barack Obama sagde, da han var præsident, at hvis bare, vi hver gang, vi var lige ved at grave en ny grøft, i stedet anstrengte os for at bygge en ny bro, så ville verden blive bedre
David Trads, politisk kommentator

Men, spørgsmålet er, om ikke tiden er inde til, at S-toppen lytter lidt mindre til ’chefideolog’ Olsen, og lidt mere til de politikere, som forstår, hvad der foregår i storbyerne; og at S-toppen erindrer, at der faktisk bor flere vælgere i hovedstaden end i Frederikshavn?

De folk indefra, man kunne lytte til, er eksempelvis Sophie Hæstorp Andersen, overborgmester i København, Michael Vindfeldt, borgmester på Frederiksberg, og, ikke mindst, unge Laura Rosenvinge, der er politisk ordfører i København.

Rosenvinge skrev for nyligt et opsigtsvækkende indlæg i Politiken, som burde få alarmklokkerne til at ringe hos S.

Det tydelige politiske talent på 28 år skælder ud over, at S er blevet så meget anti-storby, anti-identitetspolitik og anti-woke, at det skræmmer vælgerne væk. Da jeg havde hende som gæst i et radioprogram på 24syv, tilføjede hun også anti-udlændinge.

LÆS OGSÅ: David Trads til Mette F.: Værsgo’ - her er 10 kvinder til ministerposter

HVIS SOCIALDEMOKRATIET vitterligt igen vil være store i København, Aarhus og i øvrigt også i Odense og Aalborg, så dur nostalgien for fortiden ikke. Nogle må også kunne tælle sig frem til, at mere end halvdelen af danskerne bor i og omkring de fire største byer.

Socialdemokratiet kan ikke, som Lars Olsen foreslår, nøjes med at resignere og konstatere, at Vesterbro i dag ikke ligner Vesterbro, dengang Egon Weidekamp var borgmester. I dag er der LGBTQI+, Normstormere, hipstere, etnicitet, racisme og andre nye dagsordner. Hvis man bare fejer den slags af banen eller lige frem gør grin med det, så bliver man selvsagt afvist.

Barack Obama sagde, da han var præsident, at hvis bare, vi hver gang, vi var lige ved at grave en ny grøft, i stedet anstrengte os for at bygge en ny bro, så ville verden blive bedre.

Det mantra burde også blive Socialdemokratiets:

Jo, der er faktisk både plads til de danskere, der bor i storbyen, og til dem, som bor på landet.

Jo, der er både plads til dem, der er hvide, og dem, som er brune.

Jo, der er både plads til dem, som mener, at der kun er to køn, og til dem, der har en bredere definition.

Og, jo, der er både plads til dem, der har en høj uddannelse, og til dem, der er ufaglærte.

Det burde være selvindlysende for et parti, som gerne vil være stort – eller for et parti, der under Poul Nyrup Rasmussen genfandt det gamle slogan:

Plads til alle og brug for alle.

GDPR