Madsen: Dagpenge til nyuddannede ligner efterårets offer

KristianMadsen_foto_edit
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.
Alle er indstillede på at skære ned på de unge ledige. Slaget handler om, hvor pengene skal bruges i stedet.

Schyy ... Lyt godt efter. Kan du høre ramaskriget fra Socialdemokratiet og Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) efter at oppositionens leder Jakob Ellemann-Jensen forleden foreslog dagpengene beskåret for nyuddannede?

Man kan høre Akademikerne og Djøf tordne: Det er en bombe under velfærdssamfundet, der vil sende nyudklækkede akademikere under fattigdomsgrænsen, lyder det. 

Man kan se Enhedslistens Pelle Dragsted føre enmandskampagne på sociale medier mod forslaget: “helt gak-gak”, lyder det fra venstrefløjens chefideolog.


Men helt anderledes har det været med de fagforeninger, der dækker håndens arbejde og det store arbejderparti, Socialdemokratiet. 

Reaktionen fra finansordfører Christian Rabjerg (S) var nærmest positiv: “Vi står overfor nogle betydelige strukturelle udfordringer, og vi er som regering i gang med at planlægge et betydeligt og vigtigt reformarbejde. I den sammenhæng afviser vi ikke noget, og heller ikke det her forslag”, sagde Rabjerg i Berlingske.

FH's tavshed er taktik

FH-toppen, der normalt blæser i alle dommedagsbasuner, hvis nogen siger dagpenge og besparelse i samme sætning, har været helt tavse.

Konklusionen er klar: Både regeringen og FH-toppen har selv kig på netop dagpengene til de nyuddannede ledige, den såkaldte dimmitendsats, som en af de besparelser, der skal indgå i det store reform efterår 2021. 

For FH er regnestykket klart: Hvis de forbedringer i dagpengesystemet, som FH har talt for længe, skal have en chance for at blive noget, så må fagbevægelsen selv have nogle spareforslag med til bordet.

Der kan være gode argumenter for forslaget: Hvis en ung mand eller kvinde går direkte fra SU til dimittenddagpenge bliver deres indkomst med ét fordoblet, og lysten til at finde et job bliver måske en anelse mindre akut.

Så enkelt er det dog sjældent. Som kritikerne siger, så går de færreste fra SU alene til dagpenge - studiejobbet ryger også. Dermed vil langt de fleste gå markant ned i indkomst. 

Men rigtigt mange i den gruppe vil være nyuddannede akademikere, der ofte har sværere ved at få det første gennembrud på arbejdsmarkedet end håndværkere, pædagoger eller sygeplejersker, der ofte spadserer direkte i fuldtidsjob, når den sidste eksamen er i hus.

Derfor kan FH-fagbevægelsen godt være med til at skære i dimmitendsatsen - så længe pengene bliver i dagpengesystemet, og kan finansiere forbedringer andre steder.

I pagt med Frederiksens Nordstjerne

Socialdemokratiet vurderer på tilsvarende vis, at de kan holde politisk til en nedskæring i dagpengene på dette specifikke område i forbindelse med  de reformer, der skal i hus over efteråret. 

Den socialdemokratiske regering forsøger generelt at flytte fokus fra akademikere til faglærte uddannelser, og lige præcis nedskæringer i dimmitendsatsen passer ind i den overordnede strategi og den ideologiske nordstjerne Frederiksen navigerer efter.

Konkret står regeringen overfor to udfordringer: For det første er meldingerne om mangel på arbejdskraft fra landets virksomheder ved at blive så stærke, at de ikke kan ignoreres. 

For det andet skylder regeringen en omgang fra sidste års vedtagelse af den tidlige pension til Arne og kompagni. Statsminister Mette Frederiksen bekræftede tidligere på året, at regeringen vil finde de 10.-11.000 personer i arbejdsudbud, som regeringsgrundlaget kræver.

Spørgsmålet er så, hvordan den politiske kalkyle ser ud: Venstrefløjen vil riste regeringen over et buldrende bål, hvis besparelsen bliver et regeringsforslag. Samtidigt kan det risikere at vække de slumrende studenterorganisationer til kamp mod regeringen.

Arne-hullet eller klimakampen?

Men hvis Socialdemokratiet, der i mange år har afvist yderligere indgreb, går ind på tanken, er der næsten på forhånd flertal med de blå partier og Det Radikale Venstre

Derfor er det egentlig en fiks manøvre Jakob Ellemann-Jensen er ude i i Berlingske: Han kommer regeringen i forkøbet og foreslår afkastet investeret i kampen mod klimaforandringer.  

Det er, som flere har bemærket, måske lidt mærkeligt, at regningen for tidligere generationers rovdrift på klodens resurser skal betales af de unge ledige. Omvendt er regeringen ligeså røget som Venstre er speget, hvis planen er at bruge besparelser på de unge ledige til at betale for ældre ledige og Arnes pension.

Under alle omstændigheder er katten ude af sækken. Dimmitendsatsen kommer efter alt at dømme i spil i efteråret, og den store politiske kamp kommer til at handle om, hvor pengene skal bruges.

GDPR