Madsen: SVM-regeringen risikerer at udløse et nej til OK23

KM
Det stærkt interessante og tankefulde SVM-regeringsgrundlag skæmmes voldsomt af et tåbeligt forslag, der kan blive dyrt for Danmark til foråret.

Hvis nogen for to måneder siden havde fortalt mig, at Mette Frederiksen skulle stå og præsentere en regering sammen med Jakob Ellemann-Jensen og Lars Løkke Rasmussen, havde jeg sagt, at de var vanvittige. 

Havde de ydermere fortalt mig, at det ville være det mest spændende regeringsprogram i en generation, havde jeg slået en høj latter op. Det skyldes udelukkende politisk vilje fra de tre partier, at Danmark i dag får en flertalsregering med et stærkt og ambitiøst program på de fleste punkter.

Kulmination på rød-blå enighed gennem 30 år

Side efter side er der store reformer og ideer, og SVM-regeringen er et slags foreløbigt højdepunkt for den rød-blå enighed om en økonomisk politik styret af finansministeriets perspektivplaner, der har hersket i 30 år og gjort Danmark til et af de bedst drevne lande i verden. Det er det særlige danske teknokratisk-administrative velfærdsingeniørkunsts triumf.

På de præmisser er der masser af tankefulde reformer på bedding, og kun enkelte vildskud som beskæringen af universiteterne skæmmer det samlede billede. 

LÆS OGSÅ: SVM-regeringen: Lønløftet består, men det skal fordeles mere lokalt

Den returkommission, som Mette Frederiksen har måttet betale i skattelettelser for at få blåstemplet Arne-pension, stigende dagpenge, lønløftet og CO2-afgift på landbruget hos Venstre, er overskuelig. Prisen på den berømte gris blev lav.

Men et af de centrale forslag er helt uigennemtænkt: Næsten i en bisætning foreslås det at sløjfe en helligdag for på den måde at udvide arbejdsudbuddet.

Led skibbrud i Metals hovedbestyrelse

Tanken er om at strege helligdagen med de varme hveder, er en gammel traver fra tiden med Helle Thorning-Schmidts 12 minutter. Men der er to helt afgørende forskelle.

For det første var tanken dengang et led i en byttehandel, hvor lønmodtagerne fik en række forbedringer af dagpengesystemet og tilbagetrækning. Denne gang går provenuet til at finansiere bl.a. de famøse skattelettelser.

For det andet var forslaget dengang et led i en trepartsforhandling med fagbevægelsen. Det var der god grund til, for ideen griber dybt ind i overenskomststof. Hvis bare regeringen vedtager at sløjfe dagen, er det for de fleste funktionærer umiddelbart bare en dags ekstra arbejde. 

For timelønnede betyder sløjfningen af bededagen, at mange vil gå glip af tillæg, når en helligdag bliver til en almindelig arbejdsdag

Der var en grund til, at ideen var upopulær i 2011, hvor den led led et smertefuldt skibbrud i Metals hovedbestyrelse, der stemte ideen ned og dermed reelt slog Thorning-Schmidt regeringens 12-minutters plan ihjel.

Nej-siden til OK23 har fået et tema foræret

Denne gang er situationen endnu værre set fra fagbevægelsens side. I begyndelsen af det nye år begynder overenskomstforhandlingerne for alvor, og de fleste er uden for citat enige om, at det bliver de sværeste i mange år. 

Kombinationen af inflation og gryende økonomisk krise gør det svært overhovedet at sikre lønmodtagernes realløn.

LÆS OGSÅ: David Trads: SF, Enhedslisten og Alternativet står til flere år ude i den goldeste politiske ørken

Men de fleste er enige om, at venstrefløjen har manglet et samlende tema, der kan stemme overenskomsten ned.

Det har de muligvis lige fået med denne stinker fra Marienborg, der nu er landet på forhandlingsbordet: Bevar helligdagene. Enhedslisten på Christiansborg har allerede givet bolden op:

Trukket op af en hat på Marienborg

Stort set alle ‘professionelle’ interessevaretagere har taget begejstret mod den nye regering. Både FH og DA er tilfredse. Det samme er både den grønne tænketank Concito og selv landbruget er forsigtigt optimistiske. 3F hæfter sig ved sejrene snarere end nederlagene. Det er stort set umuligt at opdrive professionelle på kontorer i København, der ikke jubler over midterregeringen.

Men det er ikke sikkert, at de fleste almindelige mennesker deler reformbegejstringen og ser det skrigende behov for at stryge vores feriedage. 

Det kan koste for Mette Frederiksen, der normalt har en stærk næse for, hvad der rører sig i stationsby-Danmark.

Alle taler om løftebrud, men det virkelig farlige kan blive et forslag som afskaffelsen af Store Bededag, der pludselig er trukket op af en hat på Marienborg uden at nogen hørte om det i valgkampen. Hvor kom det lige fra?

Det kan blive dyrt for Danmark, hvis det ryster fundamentet under overenskomsterne til foråret.

GDPR