Madsen: Vermund erobrer den borgerlige propelhat

kristian1
Nye Borgerliges oplæg fra den liberale kolbøttefabrik er en gave til Mette Frederiksen.

Åh, man savnede det næsten, efter at Glistrup er gået i graven, og Liberal Alliance vakler på randen af spærregrænsens afgrund: Et ægte hokus-pokus liberalt program i dansk politik.

Ned med skatten, ud med den offentlige sektor, og Danmarks BNP tager fart som en raket mod stjernerne. Genren har en hæderkronet historie fra Fremskridtspartiets gennembrud i 1973 og frem.

Men frygt ikke, Nye Borgerliges Pernille Vermund leverer varen med det nye oplæg, der præsenteres med det store udtræk på Berlingskes søndagsforside, og næsten som om det var et seriøst politisk program.

Omprioriteringsbidrag fra Helvede

Glistrup foreslog mindeværdigt Forsvaret nedlagt og erstattet med en telefonsvarer, der på russisk sagde “vi overgiver os”. Vermunds oplæg er på samme måde frikoblet fra Danmarks internationale forpligtelser og foreslår med betydeligt mindre humoristisk sans end Glistrup ulandsbistanden fjernet.

Kernen i planen er et omprioriteringsbidrag fra helvede.

LÆS OGSÅ: Hans Engell forudser opgør mellem Pape og Khader

Seks milliarder kr. skal der spares hvert eneste år i den offentlige sektor i mange år frem, hvilket får den tidligere borgerlige regerings nulvæksttanker til at ligne en socialistisk gavebod. 

Pengene skal deles ud i skattelettelser, især til de højtlønnede, bl.a. ved afskaffelse af arbejdsmarkedsbidraget og topskatten. 

Bortset fra nogle få konkrete værdipolitiske klumper - f.eks. klassikeren blandt småborgerlige stormtropper med privatisering af Danmarks Radios røde lejesvende - er besparelserne ikke konkret udmøntet.

Den imaginære hær af papirnussere

Den gennemgående tanke er, at de fleste offentligt ansattes job enten kan spares væk eller med fordel privatiseres.

Mens mange af de øvrige partier konkurrerer om at vise tillid til de offentligt ansatte, så har Vermund snuppet standpunktet om, at de fleste på den kommunale lønningsliste helst bruger dagen på at hvile over en skovl, og at de ansatte i statsadministrationen kan spares væk, uden at nogen bemærker det.

Det er selvfølgelig ikke den forkætrede kernevelfærd, det drejer sig om. Nej, den skal naturligvis styrkes og plejes og borgeren i centrum og alle de sædvanlige fraser.

Det er den imaginære hær af papirnussere, som nogle mennesker forestiller sig sidder på landets rådhuse og vender papirbunker, hvis de ikke holder frokostpause.

Ny afsætningskanal for Cepos

Det er tankevækkende, hvor meget oplægget i sin tone og fantasifulde ambitioner på denne måde minder om Liberal Alliance i midten af 2010’erne.

Mens LA er forvitret til at danne rammen om Henrik Dahls identitetspolitiske studiekreds og bandbuller mod universiteterne, som næsten ingen almindelige mennesker kan identificere sig med, så har Nye Borgerlige taget føringen på den neoliberale bane.

LÆS OGSÅ: Madsen: Grib ind i strejken nu, Mette Frederiksen

Tænketanken Cepos, der har regnet på oplægget, har fundet en ny afsætningskanal for deres økonomiske analyser med benene solidt plantet i den blå luft. 

Hvor de formelle finansministerielle regneregler overholdes, men de grundlæggende præmisser for beregningerne er komiske eller absurde, ofte begge dele. Lad os fjerne alle ydelser til udlændinge, tjullahopsasa.

Pseudoplan fra kolbøttefabrikken

Vermund er nu ikke længere blot yderligtgående i forhold til Danmarks internationale forpligtelser på udlændingeområdet, der fik Lars Løkke Rasmussen til at sætte hende i kategori med Rasmus Paludan og blankt at afvise et samarbejde med Nye Borgerlige. 

Hun har nu også erobret den borgerlige propelhat med en økonomisk pseudoplan fra den liberale kolbøttefrabrik.

Det er sørgerligt og sigende, at det er nok til at lægge sig i spidsen for tidens borgerlige idédebat i øjeblikket, der synes fuldstændig lammet. En støtteerklæring til EU-samarbejdet i Politiken var det dybeste Jakob Ellemann-Jensen kunne komme op med i sommerens løb.

Rungsted Havn og Center Pubben

Rent taktisk må man imidlertid tage hatten af for projektet. Nye Borgerlige har sat dagsordenen langt ud over, hvad deres fire mandater berettiger.

Men endnu vigtigere: Pernille Vermund har erobret rollen som den på højrefløjen, der både kan tale til segmentet på Rungsted Havn og på Center Pubben. 

Dermed har hun placeret sig som en uomgængelig del af det borgerlige Danmark, som Ellemann ikke kan feje af banen på samme måde som sin forgænger. 

Nye Borgerlige er noget af det bedste, der er sket for statsminister Mette Frederiksen, der også har benyttet flere lejligheder til at tale Pernille Vermund op. 

Hun sikrer, at der er permanent krig på højrefløjen om de yderligtgående i udlændingepolitikken mellem DF og Nye Borgerlige. Og hun sikrer, at blå blok er nødt til at gå til valg med et parti i familien, der kræver massive nedskæringer i den offentlige service.