New York Times hylder 50 år gamle beretninger fra arbejderklassens Vesterbro

tove
Foto: PR-foto
Tove Ditlevsens samlede erindringstrilogi udkom tidligere i år på engelsk. Nu fremhæver New York Times værket blandt 2021’s ti bedste bøger.

Det er 54 år siden, det første bind i Tove Ditlevsens københavnertrilogi udkom på dansk. I januar i år udgav forlaget Farrar, Straus and Giroux den samlede trilogi på engelsk som 'The Copenhagen Trilogy' i 27 lande.

Allerede ved udgivelsen i januar fik bogen særdeles positiv omtale i bl.a The Guardian og The New York Times. Sidstnævntes anmelder, Mega O'Grady, kaldte bogen et mesterværk.

Nu har The New York Times placeret ‘The Copenhagen Trilogy’ på deres liste over 2021’s ti bedste bøger.

Datter af en fyrbøder og en hjemmegående husmoder

Trilogiens tre bind hedder på dansk ‘Barndom’, ‘Ungdom’ og ‘Gift’. Første udkom på dansk i 1967, og sidste bind udkom i 1971. Tove Ditlevsen begik selvmord i 1976.

Titlen ‘Gift’ er et ordspil på både ægteskabet og de morfinpræparater, Tove Ditlevsen som voksen blev misbruger af. Hun skrev trilogiens to første bind, mens hun var indlagt på det det psykiatriske hospital Sct. Hans.

Tove Ditlevsen er uopslidelig. Ikke bare som litterær stjerne, men som arbejderklasseforfatter, der tager os med ind i baggårdene, i barnekammeret og på kontoret, hvor redaktøren åndsfraværende tager hende på røven, mens han køber hendes digte
Christine Lind Ditlevsen

Den samlede engelske udgave hedder ‘The Copenhagen Trilogy: Childhood; Youth; Dependency’. Ordspillet på gift går tabt i den engelske oversættelse, og forsøges erstattes af ‘Dependency’ - afhængighed.

Tove Ditlevsen blev født i 1917, og Barndom er hendes erindringer om opvæksten i en dunst af øl og urin i 20'ernes Istedgade på Vesterbro, som barn af en fyrbøder og en hjemmegående husmoder.

Tove Ditlevsen var bogligt dygtig, og begyndte at skrive digte i smug som 12-årig. Trods opbakning fra hendes lærere til at søge videregående uddannelse, sendte Ditlevsens forældre hende ud at tjene efter mellemskolen - hvad der svarer til 9. klasse i dag.

Senere arbejdede Tove Ditlevsen på kontor og lager. Hun debuterede som digter som 22-årig, og to år senere i 1941 kom hendes gennembrud med romanen ‘Man gjorde et barn fortræd’.

Barndommens gade

Gennembrudsromanen og den efterfølgende roman ‘Barndommens gade’ handlede ligesom trilogiens første bind om opvæksten som arbejderklassebarn på Vesterbro. 

‘Barndommens gade’ blev filmatiseret i 1986, hvor en ung Sofie Gråbøl fik sit gennembrud som skuespiller. Anne Linnet omsatte digtet af samme navn til en sang, der i dag er at finde i Højskolesangbogen.

Det er faktisk anden gang, at Tove Ditlevsens københavnertrilogi tager den engelsksprogede verden med storm. I 2019 udgav forlaget Penguin Classics de tre bind hver for sig.

Gyldendal genudgav i oktober trilogien på dansk - hvis man foretrækker at læse Tove Ditlevsen på originalsproget.

POV Internationals anmelder, Christine Lind Ditlevsen, har genlæst bøgerne:

“Tove Ditlevsen er uopslidelig. Ikke bare som litterær stjerne, men som arbejderklasseforfatter, der tager os med ind i baggårdene, i barnekammeret og på kontoret, hvor redaktøren åndsfraværende tager hende på røven, mens han køber hendes digte”.