Ny måling sender Løkkes parti i Folketinget - selvom ingen ved, hvad de står for

20210528-111516-L-1920x1280we
Lars Løkkes Moderaterne kommer i Folketinget i ny måling, selvom partiet ikke har meldt nogen holdninger ud endnu. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
En måling af de danske vælgere viser et solidt flertal til rød blok, mens hele syv blå partier står til at komme over spærregrænsen.

En svækket og splittet blå blok.

Det er, hvad politisk kommentator Noa Redington ser, når han studerer en ny politisk måling foretaget af Electica. Her står hele syv blå partier til at komme over spærregrænsen på to procent. Vel at mærke, hvis man tæller Lars Løkke Rasmussens Moderaterne med, som i målingen får tilslutning af 2,7 procent af vælgerne.

LÆS OGSÅ: Vi kan ane blå opposition igen, men den er skrøbelig

- Det er ikke prangende, men set i lyset af, at ingen ved, hvad de står for, er det helt klart bestået. Det viser, at Løkke stadig er en politisk superstjerne, for det er reelt kun på nyheden om, at han vil stille op, at de har tiltrukket så mange, siger Noa Redington.

Det er en de første målinger af partiets opbakning, siden det blev opstillingsberettiget 10. september.

Electicas måling er foretaget på vegne af Alliancen, som består af fagforbundene NNF, Blik & Rør, Malerforbundet og Dansk El-forbund.

Nedturen fortsætter for Venstre

Samlet set står rød blok til et solidt flertal, da Socialdemokratiet, de radikale, SF og Enhedslisten samlet får 51,6 procent af stemmerne mod 45,2 procent til blå blok. De resterende 4,4 procent går til partier, der ikke kommer over spærregrænsen.

Målingen er skidt for Venstre, der får tilslutning fra bare 9,8 procent af de adspurgte.

- Det er et meget udfordret parti med en formand, der kæmper ganske alene. Senest har diskussionen om øremærket barsel ikke været god for dem - der var mange Venstre-vælgere, der ikke følte sig hjemme i det, siger Noa Redington.

Da Electica senest lavede en politisk måling stod Venstre også til under 10 procent af stemmerne og ville i den forbindelse ikke udtale sig til Avisen Danmark med forklaringen om, at "Vi kommenterer ikke på målinger, der er er købt og betalt af den socialdemokratiske del af fagbevægelsen", som politisk ordfører Sophie Løhde skrev til avisen på en sms.

LÆS OGSÅ: Madsen og Reimer Bo: Mette Frederiksens regering er den mest EU-skeptiske siden 1972

Dengang fik Avisen Danmark imidlertid efterprøvet metoden i undersøgelsen, som blev godkendt af to eksperter.

Noa Redington understreger dog, at det er værd at holde sig for øje, at Venstre trods alt står noget bedre i de fleste andre målinger. Men her stopper de gode nyheder også, for en ny trussel kan være under opsejling.

- Det bliver spændende, hvad der sker for både Venstre og de konservative, når Løkke for alvor kommer på banen. Nogle partier vil formentlig tabe vælgere til Moderaterne, når Løkke begynder at fyre krudtet af, siger Noa Redington.

DF overhalet af Nye Borgerlige

Målingen fra Electica lægger endnu engang op til et tronskifte på den politiske højrefløj, da Nye Borgerlige som i stort set alle andre målinger får større tilslutning end Dansk Folkeparti. 

- Det er ganske imponerende. De har fået meget ud af at være kritiske over for corona, men store udsving i målinger tyder dog på, at de er meget afhængige af aktuelle dagsordener, de passer ind i, siger Noa Redington, hvis dom over DF er kontant:

- Det er et parti, der på det netop afholdte landsmøde fremstod helt i opløsning. På den baggrund kunne den her måling faktisk være meget værre - det tyder på, at de trods alt har et bundniveau omkring de 5-6 procent.

LÆS OGSÅ: Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Den klare førertrøje i blå blok går fortsat til de konservative, der står til mere end en fordobling af det seneste valgresultat.

- Det er et parti i topform. De har fået Khader ud af butikken på en professionel og kynisk måde, Pape er landets mest troværdige partiformand, og de har netop afholdt et meget vellykket landsmøde. Men spørgsmålet er, hvad de kan bruge det til, for de har endnu ikke vist en evne til at trække vælgere henover midten, siger Noa Redington.

Langt mellem vindersagerne for S

Selvom rød blok samlet set kan være godt tilfreds med målingen, ser Noa Redington alligevel nogle bekymrende tegn. For det første sker der en del stemmespild på partier som Alternativet og Veganerpartiet. Og for det andet er Socialdemokratiet nu langt fra de historisk gode målinger under coronakrisen.

- Hverdagen er vendt tilbage for S. Coronamobiliseringen siver hurtigere, end de havde regnet med. Samtidig har de haft nogle kontroversielle sager som indgrebet mod sygeplejerskerne og sænkningen af dimittendsatsen, som ikke var populære blandt kernevælgerne, forklarer den politiske kommentator.

LÆS OGSÅ: Vi må ikke lade et godt opsving gå til spilde

Regeringspartiet står imidlertid fortsat til at forbedre valgresultatet fra 2019 med to procentpoint, så der er ikke ligefrem tale om krisestemning. Men godt to år inde i regeringsperioden skal socialdemokraterne passe på ikke at gå i stå, forklarer Noa Redington.

- Der er begyndt at være lidt langt mellem de politiske vindersager, og dagene hvor coronakrisen fik os til at glemme alt andet, er forbi. Nu begynder spændingerne i regeringens forståelsespapirer at vise sig igen, og det gør det tydeligt, hvor svært det er at være en så smal regering.

Målingen er gennemført fra 10. til 22. september blandt 4.318 respondenter. Den statistiske usikkerhed svinger fra parti til parti, men er på maksimalt halvandet procentpoint.

GDPR