Nye tal: Knap en tredjedel af lønmodtagerne har smerter i kroppen

20210810-144512-5-1920x1280we
Knap en tredjedel af lønmodtagerne har smerter i kroppen. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Det koster samfundet cirka 38 milliarder kroner årligt, og det vidner om, at smerter i arbejdet ikke bliver taget seriøst nok, siger en af landets førende eksperter på området.

Knap en tredjedel af landets tre millioner lønmodtagere har smerter i for eksempel ryggen eller nakken i løbet af arbejdsdagen. 

Det viser nye tal fra den Nationale Overvågning af Lønmodtagernes Arbejdsmiljø (NOL-A), som A4 Arbejdsmiljø har trukket. Undersøgelsen er gennemført af Arbejdstilsynet. 

I undersøgelsen svarer 29,3 procent således, at de ofte eller altid har smerter i kroppen. Det er en lille stigning fra 2021, hvor undersøgelsen senest blev gennemført. Dengang svarede 27,3 procent, at de ofte eller altid har smerter i kroppen. 

For 11,3 procent af lønmodtagerne er smerterne så kraftige, at de ofte eller altid må tage smertestillende medicin for at komme igennem en hel arbejdsdag. Også her er der sket en lille stigning fra 2021, hvor tallet lå på 9,7 procent af lønmodtagerne.

Regning på 38 milliarder kroner 

"Sådan burde det ikke være". 

Det er den umiddelbare reaktion fra Lars Louis Andersen, der er professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), og en af landets førende eksperter i netop smerter og nedslidning på arbejdsmarkedet. 

LÆS OGSÅ: Omfattende studie: Smerter på jobbet øger risiko for langvarigt sygefravær

"Tallene vidner jo om, at det ikke er en dagsorden, der bliver taget seriøst nok i forhold til, hvad der bør gøres i et land som Danmark. Det er især tydeligt, hvis man kigger på, hvor meget det koster samfundet, og hvor generende det er for dem, der har smerter i dagligdagen. Når 29 procent af lønmodtagerne svarer, at de altid eller ofte har smerter, så svarer det jo til næsten 900.000 mennesker. Det er altså mange mennesker," siger Lars Louis Andersen til A4 Arbejdsmiljø.  

National Undersøgelse af Lønmodtagernes Arbejdsmiljø 

Undersøgelsen bygger på svar fra cirka 21.700 lønmodtagere, der i første halvdel af 2023 har givet deres svar på, hvordan de oplever forskellige faktorer omkring deres daglige arbejdsmiljø.  

Undersøgelsen er gennemført af Arbejdstilsynet, og er en opfølgning på en tilsvarende undersøgelse gennemført i første halvår 2021, hvor cirka 28.600 lønmodtagere svarede på spørgeskemaet.

Lønmodtagere har svaret på spørgsmål inden for arbejdsmiljøemnerne:

- Ergonomisk arbejdsmiljø
- Psykisk arbejdsmiljø
- Kemisk og biologisk arbejdsmiljø
- Arbejdsulykker
- Støj og vibrationer

Kilde: Arbejdstilsynet 

Lars Louis Andersen var i 2022 med i ekspertgruppen bag "Sygdomsbyrden", der blandt andet undersøgte samfundsomkostninger ved lønmodtagernes smerter.

Resultatet viser, at smerter i lænden og nakken tilsammen koster samfundet 38 milliarder kroner årligt i tabt arbejdsproduktion. Sammenlagt er de to former for smerter ifølge rapporten altså den type af sygdom eller helbredsproblem, der koster arbejdspladser allermest i produktionstab. Lægger man slidgigt oveni, stiger det samlede tal for smerterelaterede problemer til 50 milliarder kroner hvert eneste år.

LÆS OGSÅ: Kan noget så simpelt som træning være den game-changer, der fastholder flere seniorer?

Derfor mener han også, at det er på tide, at der gøres mere for at forebygge og håndtere smerter. 

"Først og fremmest er det vigtigt at prioritere, at vi får mere viden på området. Viden, der så skal ud til de enkelte arbejdspladser for at gøre gavn. En af de ting, vi allerede ved virkelig meget om, er, at fysisk træning virker direkte på smerter. Men hvorfor er den viden ikke omsat, så den kommer ud til alle arbejdspladser i Danmark? Det kunne man godt prioritere flere midler til fra samfundets side," efterlyser han. 

Du kan læse hele historien på A4 Arbejdsmiljø.

GDPR