Private jobfirmaer vil revolutionere beskæftigelsesindsatsen efter svensk model

20210906-171439-4-1920x1280we
Foruden Glad Fonden er private leverandører som AS3, Marselisborg og Falck Healthcare samt en række virksomheder med i Dansk Erhvervs nye netværk. Foto: Mathias Eis/Ritzau Scanpix
Et nyt netværk, der er etableret i Dansk Erhverv, vil give ledige borgere flere valgmuligheder.

Private jobfirmaer skal fremover aflaste kommunerne med at få ledige i job, ønsker SVM-regeringen. Derfor er en ekspertgruppe i gang med at finde ud af, hvordan det skal ske.

Men måske har eksperterne allerede fundet inspiration til deres videre arbejde. Et nyt netværk af private jobfirmaer har nemlig holdt møde med ekspertgruppen. 

Mødet fandt sted i Beskæftigelsesministeriet i slutningen af sidste år, hvor netværket, der blev etableret i starten af 2023 i regi af Dansk Erhverv, kom med forslag til eksperterne.

På mødet kom netværket blandt andet med et opsigtsvækkende idé om at skabe et nyt fritvalgssystem for visiterede ledige. Forslaget indebærer, at de ledige selv får mulighed for at vælge en privat leverandør, der skal hjælpe dem med at komme i beskæftigelse.

LÆS HELE ARTIKLEN: Nyt netværk for private jobfirmaer vil revolutionere beskæftigelsesindsatsen efter svensk model

Systemet er inspireret af Sverige, fortæller Jakob Tietge, fagchef for servicebrancherne i Dansk Erhverv.

”Her får de ledige, der er blevet visiteret, et forløb hos en privat aktør, de selv vælger. Aktøren hjælper dem med opkvalificering, jobmatching og beskæftigelse. De private aktører får så en bonusbetaling, hvis de opnår de ønskede resultater med de ledige,” siger Jakob Tietge til A4 Beskæftigelse og fortsætter:

”I det danske beskæftigelsessystem er der ikke et frit valg for den enkelte ledige. Her er det kommunerne, der laver udbud, hvorefter kommunerne kan visitere de ledige til de private aktører, de har indgået aftaler med. Men de ledige kan ikke vælge frit.”

Foruden Glad Fonden er private leverandører som AS3, Marselisborg og Falck Healthcare med i det nye netværk. Det samme er en række virksomheder - heriblandt Salling Group, der tæller supermarkeder som Føtex, Bilka og Netto.

Ekspertgruppen skal afrapportere til regeringen til sommer.