Det Kongelige Teater aflyser stor forestilling efter oprør fra dansere

DKT_-_04
Dansere på Det Kongelige Teater nægter at danse balletforestillingen Othello. Foto: Det Kongelige Teater / Jens Lindhe
31. maj 2022 13.05
Det Kongelige Teater aflyser balletforestilling af mesterkoreograf efter klager fra danserne, der mener, at dele af værket spiller på racistiske stereotyper, fortæller kilder til A4 Ligestilling.

Et oprør fra balletdanserne har tvunget Det Kongelige Teater til at aflyse et af efterårets store slagnumre. 

A4 Ligestilling erfarer, at de kongelige balletdanserne har nægtet at opføre balletten 'Othello', som er en fortolkning af Shakespeareværket af samme navn, fordi den ifølge dansernes anklage indeholder racistiske fremstillinger.

'Othello' er koreograferet af den højt anerkendte amerikanske danser og koreograf John Neumeier, som skabte værket tilbage i 1985.

Striden har nu fået den konsekvens, at opførelsen af 'Othello' er aflyst og erstattet af en anden ballet af John Neumeier med forlæg fra Shakespeare, 'En skærsommernatsdrøm'. 

I en mail, der er sendt til dem, som har købt billet til 'Othello', forklarer Det Kongelige Teater, at ændringen er foretaget efter en "kunstnerisk vurdering". 

Ifølge kilder, som A4 Ligestilling har talt med, går den konkrete kritik fra danserne på en specifik sekvens i forestillingen, der internt bliver omtalt som "stammedansen". 

I sekvensen, som bliver beskrevet som stereotyp, skal danserne udstøde abelyde og banke sig selv på hovedet som en abe. Kravet fra dansekorpset lyder på, at sekvensen skal udelades eller ændres, før de vil opføre balletforestillingen.

Trods bestræbelser fra både balletmester Nikolaj Hübbe og teaterchef Kasper Holten, er det ikke lykkedes at overtale John Neumeier til at lave ændringer i forestillingen, der imødekom dansernes anke. 

Hvide og sorte skuespillere

Neumeiers ballet tager udgangspunkt i Shakespeares drama fra begyndelsen af 1600-tallet om Othello, der er en såkaldt "maurer" - en datidig betegnelse for nordafrikanere eller mørkhudede personer generelt, som gør tjeneste i det venetianske militær.

Selvom Othellos etnicitet ikke direkte udpensles af Shakespeare, er hans fremmede herkomst et kernepunkt i fortællingen. Othello er historisk blevet spillet af både hvide skuespillere sminket med sort ansigtsmaling og skuespillere med afrikansk eller mellemøstlig baggrund.

A4 Ligestilling har forsøgt at få en kommentar fra dansernes tillidsrepræsentant, Alexander Stæger, der ikke er vendt tilbage på henvendelser. Bestyrelsesformand for Det Kongelige Teater Bertel Haarder ønsker ikke at udtale sig og henviser til direktør Kasper Holten, der igen henviser til balletmester Nikolaj Hübbe. A4 Ligestilling forsøger at indhente en kommentar fra Hübbe.

A4 Ligestilling har ligeledes været i kontakt med repræsentanter for John Neumeier, som ikke ønskede at udtale sig.