Pædagoger i opråb: - Pressede forældre afleverer decideret syge børn

20210712-092044-3-1920x1280we
Pædagoger oplever, at pressede forældre sender deres syge børn i institution, fortæller BUPL-formand Elisa Rimpler. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Pædagogerne frygter smittebølger, fordi forældre sender syge børn i institution.

Selvom lille Emma eller Albert hoster eller snotter, må de måske alligevel en tur i institution.

Otte ud af ti forældre oplever i hvert fald, at de kun i nogen grad, i mindre grad eller slet ikke har mulighed for selv at passe deres syge børn, til de er raske. Det viser en undersøgelse, som Epinion har udført for for Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund (BUPL) skriver Politiken.

Pædagogerne oplever, at situationen i landets daginstitutioner er ved at være som før corona, fortæller BUPL-formand Elisa Rimpler.

- Man kan igen opleve, at pressede forældre afleverer småsyge og decideret syge børn. Og det på et tidspunkt, hvor mange kommuner af sparehensyn dropper den ekstra rengøring og hygiejne, der har være prioriteret under pandemien, siger hun til Politiken.

Pædagogerne frygter, at det udløser en kædereaktion, hvor flere børn, familier og pædagoger bliver smittet. Og det går i sidste ende ud af samfundsøkonomien, påpeger Elisa Rimpler.

Mor og far har som regel ret til en enkelt eller højst to hjemmedage med deres syge børn. Hver tredje forælder vælger derfor selv at melde sig syg for at passe barnet, viser undersøgelsen, der er baseret på svar fra godt 1.000 forældre med børn i alderen 0-6 år.

BUPL og Forældrenes Landsorganisation (Fola) så gerne, at forældrene fik ret til at blive hjemme flere dage med deres syge børn. Det kan være efter svensk model, hvor forældrene kan passe syge børn til de er raske. Det er i Sverige muligt i op til fire måneder, og mens de er væk fra jobbet, får forældrene en delvis lønkompensation.

Tidligere på året blev en borgerforslag om at indføre den svenske model i Danmark afvist i Folketinget. Og heller ikke i Dansk Arbejdsgiverforening (DA) er man begejstret for ideen.

- Vi har efterhånden fået skabt et regelsæt på arbejdsmarkedet, der gør det muligt at håndtere syge børn, sådan at forældrene får tid til at finde alternative pasningsmuligheder, siger vicedirektør i DA, Steen Müntzberg, til Politiken.

GDPR