Partier forlader forhandlinger om øremærket barsel

20171102-165901-3-1920x1536we
De er et EU-direktiv, der pålægger medlemslandene at øremærke mindst ni ugers barsel til fædre. (Arkivfoto) Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
To partier har forladt forhandlingerne om øremærkning af barsel til fædre.

De Konservative og Kristendemokraterne har forladt forhandlingerne om øremærket barsel. 

Det skriver Kristeligt Dagblad.

LÆS OGSÅ: Parterne svarer på barselskritik: - Det er ni uger, ikke ni år

Dermed er Venstre nu det eneste borgerlige parti, der sidder med ved forhandlingsbordet sammen med regeringen og dens støttepartier, når der skal nås en aftale om det EU-direktiv, der pålægger medlemslandene at øremærke mindst ni ugers barsel til fædre. Diretivet skal være implementeret i dansk lov inden august 2022. 

Liberal Alliance, Nye Borgerlige og Dansk Folkeparti valgte slet ikke at gå med ind i forhandlingslokalet. Men selvom De Konservative og Kristendemokraterne er imod at øremærke ni ugers barsel til fædre, har partierne alligevel siddet med ved forhandlingsbordet. Indtil nu.

- Vi ville gerne prøve at begrænse skaderne ved, at flere børn risikerer at komme i institutioner. Derfor lagde vi nogle forslag på bordet om bedre muligheder for hjemmepasning, men det blevet meget blankt afvist af venstrefløjen og af regeringen. Så det gav ingen mening for os at blive i forhandlingslokalet, siger De Konservatives politiske ordfører, Mette Abildgaard, til Kristeligt Dagblad.

En aftale om øremærket barsel vil lande inden for de kommende uger, har en håndfuld kilder tidligere oplyst til A4 Beskæftigelse. Aftalen vil ligge meget tæt op ad den model, som Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har foreslået.

LÆS OGSÅ: A4 erfarer: Aftale om øremærket barsel er på trapperne

Som reglerne er i dag, har kvinden 14 uger og manden 2 ugers øremærket barsel ud af de i alt 48 uger, som de har ret til efter barnets fødsel.

I FH og DA's model vil hele orlovsperioden samlet set have samme længde som nu. Forældrene vil have 26 uger, som de frit kan dele imellem sig, mens hver forælder får 11 ugers øremærket barsel, som ikke kan overføres til den anden part, hvis de ikke bruger den. Og som udgangspunkt er det altså den model, politikerne vil benytte sig af. Ifølge A4 Beskæftigelses oplysninger vil der dog være undtagelser for soloforældre, regnbuefamilier og selvstændige. 

GDPR