I en pølsevogn blev Hummelgaard konfronteret med EU-mindsteløn: "Vi har god tid til at overveje"

P__lsepeter_
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) var på hjemmebane, da han delte pølser ud på 3F Kastrups parkeringsplads i fredags. Foto: Kristoffer Nordskov/A4
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) insisterer på at vente på en juridisk vurdering af EU's mindstelønsdirektiv, før regeringen tager stilling til et søgsmål. Men han ved ikke, om vurderingen er klar inden regeringsmagten muligvis skifter om tre uger.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard var på fornavn med halvdelen af de fremmødte, da han fredag eftermiddag indtog en pølsevogn i Kastrup.

Pølsevognen, påtrykt slagordene 'Styrk tidlig pension', var i dagens anledning udlånt af Fødevareforbundet NNF og placeret på 3F Kastrups parkeringsplads, så de gratis pølser ikke forstyrrede forretningen for resten af kommunens hårdtarbejdende pølsemænd. 

"Vil du ikke have en pølse?"

Der var der mange, der gerne ville, mens snakken kredsede sig om varmeregninger og det blandt socialdemokrater eviggyldige spørgsmål, om man nu kan stole på De Radikale. 

Men én af de fremmødte kunne ikke nøjes med pølse og brød. Han ville også have svar på, om ministeren agter at rejse en sag ved EU-domstolen for at få annulleret EU's mindstelønsdirektiv, der blev endeligt vedtaget tirsdag den 4. oktober. 

"Der sidder embedsmænd fra to-tre ministerier og laver en juridisk vurdering af, hvilken påvirkning direktivet kan få for den danske model og dansk retstilstand," lød svaret fra Peter Hummelgaard (S), da A4 Aktuelt gentager spørgsmålet. 

"Når de er færdige med det, har vi grundlag for at tage en beslutning. Deadline er omkring januar, så vi har god tid til at overveje."

Større skade end gavn 

Beskæftigelsesministeren mangler juristernes input, før han kan afveje forskellige argumenter og risici, siger han.

"Det taler for et søgsmål, at forslaget er af meget principiel karakter. Og regeringen har været åbenlyst imod hele vejen igennem," siger Peter Hummelgaard til A4 Aktuelt og fortsætter:

"Det kunne tale imod, hvis EU-domstolen ender med at bruge en udtalelse, hvor Danmark ikke får medhold, til at udvide fortolkningsrammen og rækkevidden for direktivet. Så ender det med at gøre større skade end hvis vi ikke anlagde et søgsmål."

Den manglende stillingtagen har vakt utålmodighed i dele fagbevægelsen, der ellers har stået last og brast med regeringen mod det forkætrede direktiv i årevis. 

LÆS OGSÅ: Statsministeren var blandt venner i Aalborg, men ignorerede 3F'ernes store ønske

Tirsdag gentog formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation Lizette Risgaard sin opfordring om et annullationssøgsmål, mens hundredvis af fagforeningsaktive fra 3F og en række fagforeninger marcherede til Christiansborg med samme parole. 

Mindsteløn 3F'ere, smede, elektrikere og teknikere demonstrerede for et søgsmål ved EU-domstolen på Folketingets åbningsdag. Foto: Kristoffer Nordskov/A4. 

Siden har valgudskrivelsen sendt Danmark på den anden ende, men selv når Peter Hummelgaard (S) er allermest på valgkampshjemmebane blandt socialdemokrater fra Kastrup Partiforening og lokale 3F'ere, dukker spørgsmålet op. 

Men Peter Hummelgaard afviser, at han bør skynde sig ud af starthullerne, fordi han muligvis kun har godt tre uger tilbage som beskæftigelsesminister:

"Omvendt kan man argumentere for, at der først blev åbnet op for et søgsmål efter der blev udskrevet valg. Jeg tror, det giver god mening, at et nyt folketing også er med til at tage stilling."

Så du kommer ikke til at tage stilling, så længe, der er valg?

"Jeg kommer ikke til at tage stilling, så længe vi ikke har den juridiske analyse parat," siger Hummelgaard. 

Han afbryder kortvarigt interviewet for at række en pølsebakke over disken og understreger så, at beslutningen om et søgsmål selvfølgelig ikke ligger hos juristerne, men er en politisk beslutning. 

Hvornår kan vælgerne regne med at vide, hvad juristerne kommer frem til og hvad du i givet fald vil gøre? 

"Jeg ved ikke, hvor langt den er i processen eller om den kommer inden valgdagen. Jeg tror, at vælgerne har brug for at vide, at regeringen er klar til at gøre, hvad der skal gøres for at beskytte den danske model, hvis der ligger en vurdering, der siger, at det vil skade den danske model," siger han. 

Du risikerer jo at overlade beslutningen til en blå regering, der ser anderledes på det?

"Jeg tror at alle, uanset hvad de stemmer, gerne vil have, at de skridt, Danmark tager, er velovervejede og baserer sig på en grundig analyse. Vi udelukker under ingen omstændigheder at rejse et annullationssøgsmål. Men vi vil have en holdbar juridisk vurdering at stå på" siger ministeren.

Skal vælgerne ikke have muligheden for at vide, om du vil tage det skridt, før de beslutter sig for, om de sætter kryds ved dig eller eksempelvis Inger Støjberg, der gerne vil lave et søgsmål?

"Hvis den juridiske vurdering af forslaget viser, at det vil få omsiggribende konsekvenser, er jeg fuldt ud parat til at gøre det. Viser vurderingen ikke det, skal vi overveje, om det er klogt at anlægge et annullationssøgsmål, som vi efter alt at dømme ville tabe - med risiko for, at dommens præmisser vil gøre endnu mere skade."

LÆS OGSÅ: Presset stiger på Hummelgaard: Inger Støjbergs parti vil også have mindsteløn for EU-domstolen

Du siger, der er en altovervejende sandsynlighed for at tabe?

"Nej, det siger jeg ikke, for jeg ved det ikke. Vi er åbne og parate til at anlægge et søgsmål. Vi er også parate til ikke at gøre det, hvis det vurderes, at det kan ende med at skade os endnu mere, end det ville gavne," siger Peter Hummelgaard (S) til A4 Aktuelt. 

GDPR