Brandfolk frygter kræft:
Nu skal eksperter kaste lys over skum-sag

20201123-121715-4-1920x1447we
PFOS har indtil for ti år siden været anvendt i det brandskum, som brandmænd blandt andet har brugt til at slukke olie- og kemikaliebrande. (Arkivfoto) Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
19. okt. 2021 10.55
Nu skal en ekspertgruppe samle al viden om konsekvenserne af stoffet PFOS for brandfolk. Eksperternes anbefalinger skal ligge klar inden nytår.

Helt frem til 2011 har danske brandmænd arbejdet med brandslukningsskum indeholdende det giftige fluorstof PFOS, som kan give både kræft, hormonforstyrrelser og et svækket immunforsvar.

Nu har sundhedsminister Magnus Heunicke (S) bedt Sundhedsstyrelsen om at nedsætte en ekspertgruppe, der skal samle al viden om konsekvenserne af PFOS for brandfolk. Eksperterne skal også forholde sig til muligheden for og relevansen af at lave gruppeundersøgelser af brandfolk, der har arbejdet med stoffet.

LÆS OGSÅ: Døende blikkenslager kalder fusk med asbestprøve for 'mordforsøg'

- Det gør dybt indtryk på mig, at en faggruppe, der arbejder hårdt og med risiko i dagligdagen, skal opleve utryghed i forhold til, om de risikerer sygdom som følge af deres arbejde. Det er vigtigt, at vi sikrer ensartet håndtering, information og rådgivning til de personer, der har været udsat for PFOS, så de får relevant rådgivning og støtte, siger Magnus Heunicke til Beredskabsinfo.

Allerede abonnent?

Glemt kodeord

Få adgang til

logo
Læs med gratis i 4 uger. Intet kreditort - ingen binding. Ja tak
Allerede abonnent?

Glemt kodeord