Partier: Løn med tillæg giver ufuldendt billede af forholdet mellem offentligt ansatte

20210916-085744-L-1920x1316we
Beregning fra Lønstrukturkomiteen viser, at sygeplejerskerne tjener en løn, som rammer relativt præcist set ud fra uddannelsesniveau, ledelsesansvar og anciennitet. Men sådan kan man ikke entydigt se på lønspørgsmålet, lyder kritikken. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Enhedslisten og Danmarksdemokraterne er enige om, at man ikke kan drage konklusioner om forholdet mellem offentlige ansattes lønninger alene ved at se på den samlede lønpakke.

Det afsporer debatten om offentlige lønninger, når man sammenligner faggrupper ud fra en samlet løn med tillæg inkluderet. 

Sådan lyder det fra Enhedslistens ligestillingsordfører Pernille Skipper dagen efter, at A4 Medier kunne løfte sløret for en af Lønstrukturkomiteens beregninger.

Den viser, at hvis man sammenholder uddannelsesniveau, ledelsesansvar og anciennitet med løn inklusive diverse tillæg, så er faggrupper som sygeplejersker, sosu-assistenter og jordemødre lønnet nogenlunde gennemsnitligt, mens pædagoger og serviceassistenter får for lidt.

Artiklen fortsætter efter tabellen

Men det kan ikke beregnes på den, lyder kritikken fra Pernille Skipper.

"Det har været en søforklaring i lang tid i debatten om ligeløn, at man har brugt nattillæg og genetillæg til at puste lønnen op kunstigt. Sygeplejersker og jordemødres løn ville være meget lavere, hvis de arbejdede sammenlignelige timer med en pædagog, der typisk arbejder mellem kl. 8 og 16. Det samme gælder for politibetjente i øvrigt," siger Pernille Skipper. 

Men sygeplejersker får jo mere i løn hver måned end eksempelvis pædagogerne. Så er det ikke bedst at gå til lønspørgsmålet ud fra, at det så er andre, end f.eks. sygeplejerskerne, der skal have mere i løn?

"Når man regner alle tillæggene med, så giver det ikke rigtig nogen mening at sammenligne. For selvfølgelig skal man have genetillæg og kompenseres for at have nattearbejde. Hvis en sygeplejerske arbejdede fra kl. 8 til 16, så ville de slet ikke være placeret, så højt som de er her. Så det handler om grundlønnen," siger Pernille Skipper.

LÆS OGSÅ: Fortrolig beregning fra lønkomite: Sygeplejersker og jordemødre har ikke lønefterslæb

Hos Danmarksdemokraterne mener Jens Henrik Thulesen Dahl ligeledes, at det ikke giver det fulde billede kun at se på, hvad der står på lønsedlen: 

"Jordemødrene har jo en pointe i, at der er forskellige arbejdsvilkår faggrupperne imellem. Men jeg synes, at vi skal vente på, at komiteen kommer med sine endelige anbefalinger, før vi drager for mange konklusioner. For det her er jo én måde at stille det op på, men der vil også være andre måder. Og det er jo det, der bliver en del af diskussionen, når vi får komiteens anbefalinger," siger Jens Henrik Thulesen Dahl.

GDPR