Præst løb ind i brændende kirke for at redde historiske genstande

c20220322140411266_org
Her ses Finn Vejlgaard med den syvarmede lysestage, som han reddede ud af kirken. Foto: TV 2 Lorry
Meget er gået tabt, men kirkens provst handlede hurtigt og fik hentet et par særlige genstande ud, inden kirken blev overtændt.

- Alt er kaos lige nu, og ingen ved rigtig, hvad der skal ske.

Sådan siger provst Finn Vejlgaard fra Hyltebjerg Kirke i Vanløse, som mandag aften blev opslugt af flammerne i en stor brand, til TV 2 Lorry.

Finn Vejlgaard har været tilknyttet kirken i 35 år som sognepræst, og i nu 25 år har han også besiddet provsteembedet.

Han bor selv klos op ad kirken, og han var derfor en af de første på stedet, da der lidt efter klokken 19 mandag aften var meldinger om, at det stod ud med røg fra kirkens tag, mens et 45-mand stort kirkekor stod klar til at øve.

Alle kom sikkert ud af bygningen, og få timer senere skulle det vise sig, at der ikke var meget tilbage at redde, mens brandfolkene kæmpede med at få bugt med den overtændte kirke.

Men provsten handlede hurtigt, fortæller han til TV 2 Lorry.

Da han ankom til stedet, løb han straks om på den vestlige side af kirken – som var i den modsatte retning af, hvor røgen kom fra. Her løb han ind af en sidebygning til det store kirkerum, hvor der lå historiske genstande.

- Da jeg havde sikret mig, at alle var kommet ud af kirken, så gik jeg ind af bagvejen og fik blandt andet reddet en stor syvarmet lysestage og de to andre lysestager samt kirkens originale messehageler.

- Røgen stod ud af østsiden, så derfor tænkte jeg, det var forsvarligt at gå derind, fordi det stadig var så tidligt. Men da jeg var inde for at hente tingene, kunne jeg godt fornemme, at jeg ikke skulle åbne døren ind til kirkerummet, for det larmede så voldsomt derindefra, at jeg godt vidste, hvad klokken var slået, siger den berørte provst til TV 2 Lorry.

Finn Vejlgaard stod ude foran sin kirke det meste af natten, men da en stor kran tog kirkeklokken ned klokken fire i nat, kunne han ikke kapere mere og valgte at gå hjem i seng.

Det er dog kun blevet til få timers søvn for Finn Vejlgaard, der skal bruge dagen på at mødes med kirkens øvrige personale for at aftale, hvordan de næste dage skal foregå.

- Vi har det ikke så godt lige nu, og vi er meget kede af det, men samtidig så er ingen personer kommet til skade, og det er trods alt det vigtigste. Men vi kommer til at savne vores kirke de næste år, indtil den igen er bygget op, siger Finn Vejlgaard til TV 2 Lorry.

De specialiserede brandteknikere skal nu i gang med at undersøge stedet for at finde brandårsagen. Ifølge Københavns Politi og Hovedstadens Beredskab tyder intet på, at branden er påsat.

Forklaringen til branden skal muligvis findes i de tekniske installationer, som kirken har oppe på loftet, fortæller Finn Vejlgaard.

- Jeg ved ikke noget endnu, men det tyder på, at branden måske er startet oppe under taget på loftsarealet, hvor der er tekniske installationer til den automatiske kirkeklokke og til kirkeorgelet. Der er en tårntrappe, der fører op til loftet, som brandvæsenet skulle op ad, så inden branden for alvor brød ud, hjalp jeg dem med at åbne døren op til loftet. Jeg bemærkede, at døren var låst af, så ingen kunne være kommet op den vej. Havde den dør stået åben, så havde jeg været betænkelig, siger Finn Vejlgaard til TV 2 Lorry.

Den syvarmede lysestage og de øvrige genstande, som Finn Vejlgaard fik hentet ud i tide, har stor symbolsk værdi, fordi de er blevet brugt, siden kirken officielt blevet indviet i 1960.

Menigheden samlede op til indvielsen i 1960 penge ind, for at man blandt andet kunne få et dåbsfad og andre velkendte kirkelige genstande, der normalt står på alteret.

Men det var de færreste i sognet, der havde råd – og da slet ikke til at finansiere genstande af sølv. I stedet kom folk og afleverede en masse tin, som så blev omsmeltet til såkaldt kirkesølv.

- I mange år havde vi derfor et dåbsfad af tin, som var forgyldt med sølv. Kirkesølvet blev skiftet ud for nogle år siden, men det der blev tilbage fra det historiske sæt er den syvarmede lysestage, to store lysestager og to af messehagelerne, der også er fra den oprindelige tid, fortæller Finn Vejlgaard til TV 2 Lorry.

- Derfor var det også vigtigt for mig at få det reddet ud. I farten glemte jeg det nye dåbsfad, men det gør ikke noget. Jeg fik de gamle genstande med ud, som betyder meget for os - et nyt dåbsfad kan vi altid få, siger han.

- Lige nu står tingene hjemme hos mig, og i øvrigt er jeg også taknemmelig for, at jeg stadig har et hjem, for mit hus ligger lige ved siden af kirken, og det regnede med gløder i aftes, og vindretningen gjorde, at jeg blev nervøs for, om ilden ville sprede sig. Det gjorde den heldigvis ikke, og der er ikke sket andet end, at der kommet lidt vand ind i mit hjem, siger Finn Vejlgaard.

Hvad fremtiden byder på for kirkens sognebørn, står lidt hen i det uvisse lige nu, men man skal finde ud af, hvor og hvordan man skal afholde de planlagte ceremonier.

- Først og fremmest skal vi finde ud af, hvad vi stiller op med os selv. Jeg har selv en bisættelse i morgen, og på lørdag er der tre barnedåb, men det tænker jeg, at vi kan løse ved at låne en nabokirke. Vi har fået så mange sympatitilkendegivelser, og alle vil gerne hjælpe os, og det varmer.

- Men altså, hele planen for vores aktiviteter kommer til at se komplet anderledes ud, så på sigt skal vi have fundet ud af, hvor vi skal afholde vores kirkelige handlinger for fremtiden, siger Finn Vejlgaard til TV 2 Lorry.

GDPR