Professor advarer: Fødegangene har kurs mod total nedsmeltning

20211025-171601-5-1920x1493we
Ordførende professor på fødselsområdet og overlæge på Rigshospitalet Øjvind Lidegaard mener, at der bør gøres noget på fødselsområdet nu. (Arkivfoto) Foto: Jorge Silva/Reuters/Ritzau Scanpix
Hvis den onde spiral får lov at fortsætte, vil det ende i en egentlig nedsmeltning af fødselshjælpen i Region Hovedstaden, mener ordførende professor på fødselsområdet.

En nedsmeltning truer fødeafdelingerne i løbet af det næste år.

Sådan lyder advarslen i en kronik i Politiken fra ordførende professor på fødselsområdet og overlæge på Rigshospitalet Øjvind Lidegaard.

LÆS OGSÅ: Jordemødre i opråb: - Vi frygter et totalt kollaps

"Der kommer flere sygemeldinger blandt det udtrættede personale, de nyuddannede jordemødre forlader i hidtil uset omfang deres arbejde efter kort tids ansættelse, når de konfronteres med den kliniske hverdag, de mange vagter, manglende pauser til at puste ud, utilfredse fødende, de uafladelige sygemeldinger og magtesløsheden i afdelingsledelserne", skriver overlægen blandt andet.

Øjvind Lidegaard mener, at det er mange års sparekrav, der nu slår igennem og får jordemødrene til at flygte.

Selvom politikerne i Region Hovedstaden har bevilget ekstra penge til området, er det langt fra nok, mener Øjvind Lidegaard. Han foreslår derfor, at jordemødrene får en økonomisk bonus på eksempelvis 5.000 kroner mere i løn om måneden. Det kan dog ikke stå alene, lyder det fra overlægen, da arbejdsforholdene er så dårlige, at der skal mere end et fastholdelseshonorar til. 

Regionsrådsformand og spidskandidat for Socialdemokratiet, Lars Gaardhøj, siger til Politiken, at han ikke frygter en nedsmeltning, men han er enig i, at forholdene er uholdbare. Han vil dog gerne se at pengene, der er afsat til området, kommer ud og virker.

- De 54 millioner kroner, vi har bevilget i indeværende år, er varige midler, der skal løfte området og forbedre arbejdsforholdene. Nu har vi brug for, at der er jordemødre, som vil komme om bord og være med til at løfte området, siger Lars Gaardhøj til Politiken.

GDPR