Radikale slukker Socialdemokratiets drøm: "Deres pensionsplan er død"

20180612-114602-A-1920x1237we__1_
Den socialdemokratiske plan om tidligere folkepension er død uanset, hvordan vælgerne sammensætter Folketinget i denne omgang, siger beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg Petersen (R). Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix.
TEMA: Ny regering
Socialdemokratiets plan om tidligere folkepension kan ikke gennemføres. Heller ikke selvom partiet skulle få et flertal udenom Radikale og Dansk Folkeparti, mener Radikale. Dansk Folkeparti er enig.

De Radikale trækker nu stikket på den socialdemokratiske kronjuvel i valgkampen: Retten til tidligere pension til dem, der kom tidligt på arbejdsmarkedet. Det bliver ifølge De Radikale ikke til noget i næste valgperiode - uanset, hvordan vælgerne sammensætter Folketinget.

- De nåede ikke at opsige velfærdsforliget (politisk aftale om stigning i danskernes pensionsalder, red.) før valgets udskrivelse. Dermed er den socialdemokratiske pensionsplan død, siger Radikales beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg Petersen til A4 Nu.

LÆS OGSÅ: Mette F efter hård kritik: Pensionsplan kan sagtens blive dyrere end tre milliarder 

Kort tid efter valgets udskrivelse gjorde Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen ellers netop retten til tidlig folkepension til et af valgets hovedtemaer.

Løbet er kørt

Men det har ingen gang på jord, mener De Radikale. Heller ikke selvom Socialdemokratiet skulle få flertal sammen med andre partier, der støtter en differentieret pensionsalder.

- Det ( differentieret pensionsalder, red.) kan ikke gennemføres. Selv hvis valget - højst overraskende - skulle falde sådan ud, at Mette Frederiksen måtte få et flertal uden at skulle gøre brug af hverken Radikale eller Dansk Folkeparti, siger Rasmus Helveg Petersen med henvisning til, at differentieret pensionsalder ifølge samtlige borgerlige partier og et regeringsnotat er et brud med velfærdsaftalen fra 2006, som Socialdemokratiet er en del af.

Deres plan kan ikke gennemføres - uanset hvordan Folketinget sammensættes.
Rasmus Helveg Petersen, beskæftigelsesordfører, Radikale

Ifølge normal skik på Christiansborg skal et forlig opsiges inden et valg, hvis man ønsker at ændre det - og det har Socialdemokratiet ikke gjort.

- Det samarbejdende folkestyre bygger på fælles spilleregler. Derfor kan deres plan ikke gennemføres uanset, hvordan Folketinget sammensættes. Det strider simpelthen mod principperne, siger beskæftigelsesordfører Rasmus Helveg Petersen og tilføjer, at Dansk Folkeparti har samme opfattelse:

- Jeg deltog i forhandlingerne om seniorpension med Dansk Folkeparti, og de står fast. De har forpligtet sig på, at afvise differentieret pensionsalder. Det er de faktiske forhold i jernindustrien, siger Rasmus Helveg Petersen.

Og den melding bekræftes af Bent Bøgsted, beskæftigelsesordfører for Dansk Folkeparti:

- Med mindre Mette Frederiksen kommer med en juridisk smutvej, så ser jeg det også sådan. Hun kan forhandle med arbejdsmarkedets parter og med os, men der kommer ikke til at ske ændringer før efter næste valg igen, siger Bent Bøgsted til A4 Nu.

S: Vores plan lever fint

Mattias Tesfaye, der er ordfører for Socialdemokratiet på området, afviser fuldstændig opfattelsen af, at løbet er kørt for idéen om tidligere tilbagetrækning for nedslidte med mange år på arbejdsmarkedet:

- Vores forslag er ikke dødt. Det er mere levende end nogensinde. Nu skal danskerne tage stilling til, om de støtter den politik, vi har fremlagt, og den diskussion kan De Radikale ikke begrave i Christiansborg-snik-snak.

Men er det ikke korrekt, at der ligger et notat, som siger, at det ikke kan gennemføres, med mindre I opsiger velfærdsforliget?

- Vi har et andet notat fra regeringen, hvor der står det modsatte. Sådan kunne vi kaste papirer i hovedet på hinanden. Det centrale er, at mange lønmodtagere er kommet i klemme, fordi regeringen, Dansk Folkeparti og Radikale var med til at ødelægge efterlønnen, siger Mattias Tesfaye.

Vores forslag er ikke dødt. Det er mere levende end nogensinde.
Mattias Tesfaye, Socialdemokratiet

GDPR