Radikale erkender:
Stigende pensionsalder bør stoppe ved 70 år

20200619-125345-L-1920x1280we
- Jeg tror ikke, at vi kommer til at hæve pensionsalderen over 70 år, siger den radikale leder, Morten Østergaard. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
9. jul. 2020 21.12
Politisk leder Morten Østergaard (R) mener ikke, at pensionsalderen kan blive ved med at stige så meget som planlagt.

Den stigende pensionsalder bør stoppe ved 70 år, mener De Radikales leder, Morten Østergaard.

Han argumenterer ifølge Jyllands-Posten for at sætte en grænse for den mekanisme, der betyder, at pensionsalderen stiger, i takt med at danskerne lever længere.

Det kan ikke blive ved i en uendelighed, mener Østergaard, som engang ellers kæmpede for at hæve pensionsalderen hurtigere end planlagt.

»Jeg tror ikke, at vi kommer til at hæve pensionsalderen over 70 år,« siger han i dag.

Synes du, den skal stoppe der?

»Ja.«

Morten Østergaards begrundelse er, at »arbejdsmarkedet kommer til at ændre sig vildt«, og at én generel pensionsalder ikke vil blive ved med at give mening:

»Når den kommer op på 70 år, bør vi se, om der ikke er et andet system, der vil skabe mere frihed for folk til selv at indrette deres pensionstilværelse på en måde, der giver mening for dem.«

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) er enig i, at »på et eller andet tidspunkt bliver der nødt til at være et punktum« for den stigende pensionsalder, men han vil ikke sige, hvor det punktum bør sættes.

Det skal i stedet undersøges af en kommission, som blev aftalt under VLAK-regeringen, og som ventes nedsat efter sommer.

Hummelgaard glæder sig dog over det nye radikale synspunkt.

»For første gang hører jeg De Radikale anerkende, at der er grænser for, hvor meget saft man kan presse ud af folk,« siger han.

Den stigende pensionsalder blev besluttet i 2006 af et bredt, politisk flertal for at fremtidssikre dansk økonomi og velfærd ved at få danskerne til at arbejde længere.

Som konsekvens står pensionsalderen til at blive 70 år i 2040. Herefter ventes den at blive ved med at stige, så en, der er 30 år i dag, f.eks. først kan forvente at gå på pension i en alder af 73 år.

Generelt vil pensionsdebatten stå øverst på den politiske dagsorden, når sommerferien er slut, og regeringen fremlægger sit længe ventede forslag til en tidlig pension. Den idé er Morten Østergaard fortsat imod.

»Vi synes, at seniorpensionen har løst det problem. Der er andre store problemer, vi prioriterer højere,« siger han.