Markant færre unge i København og Nordsjælland vælger erhvervsuddannelser end i resten af landet
Problemet er efterhånden velbelyst. Fremtidens Danmark mangler faglærte mennesker i tusindvis.
Mennesker, der skal føre den grønne omstilling ud i livet, og mennesker, der skal give produktionsdanmark mulighed for at tjene så mange penge, at den offentlige velfærdskasse bugner.
En del af problemet er, at alt for få unge mennesker vil være faglærte. Men hvis bare Hovedstaden og Nordsjællands børn søgte mod erhvervsuddannelserne i lige så høj grad som i Nordjylland, ville manglen på faglært arbejdskraft være et markant mindre problem fremover.
Kun 13,8 procent af de unge i Region Hovedstaden, der dækker København og Nordsjælland, søgte i år ind på en erhvervsuddannelse direkte fra folkeskolen, hvilket er markant under landsgennemsnittet på 20 procent.
Dansk Metals erhvervspolitiske chef Emil Drevsfeldt Nielsen kalder det for “et kæmpe problem”, at vi har et fragmenteret landkort med et produktionsdanmark og så storbyerne:
“Det betyder jo, at der bliver flere i Hovedstadsområdet, der ikke vokser op med et naturligt forhold til industrien, fordi den er pakket væk ved motorvejsafkørsler og bag høje hegn uden for byen. Så det forsvinder fra folks sociale omgangskreds, at nogle arbejder i industrivirksomheder, og at det er en reel beskæftigelsesmulighed,” siger Emil Drevsfeldt Nielsen.
Se grafik over ansøgningstal til de enkelte kommuner længere nede i artiklen.
Også chefanalytiker hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Mie Dalskov Pihl anser den regionale skævhed som et stort problem for erhvervslivet - især med blik på den grønne omstilling:
“Der skal jo også opsættes varmepumper, solcelleanlæg og andet på Sjælland, ligesom vi har brug for sosu'er og pædagogiske assistenter. Så det regionale arbejdsmarked får sværere ved at skaffe arbejdskraft, hvis der bliver uddannet for få lokalt,” siger Mie Dalskov Pihl.
Mindre industri, færre faglærte unge
De lave søgetal til Erhvervsuddannelserne fra Hovedstadsområdet og Nordsjælland hænger også sammen med, at det er den del af danmarkskortet, som har færrest industrivirksomheder, siger Emil Drevsfeldt Nielsen fra Dansk Metal:
“Vi ved, at der hvor der er industri også er der, hvor mennesker arbejder i industrien. Og man må bare sige, at der er meget lidt klassisk metalindustri i Nordsjælland og kun én større industrivirksomhed tilbage i København - som så endda flytter til Roskilde i 2027,” siger Emil Drevsfeldt Nielsen.
LÆS OGSÅ: Dyk ned i tallene: Stort datasæt viser udfordringerne med forsømte erhvervsskoler
Samme pointe har Mie Dalskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd:
“Hvis du vokser op i Jylland eller på Sydsjælland og oftere ser eller kender til, hvad en tømrer, en elektriker eller en industritekniker laver, så har du et langt bedre billede af erhvervsuddannelserne, og hvilke muligheder de giver”, siger hun.
Gentofte helt i bund
Mønsteret går igen, når man ser på de bedste og værste kommuner ud fra antallet af elever, der søger mod erhvervsskolerne. Blandt de 15 kommuner med det dårligste optag finder man overvejende kommuner fra Storkøbenhavn og Nordsjælland, viser en nylig opgørelse fra Børne- og Undervisningsministeriet.
Værst står det til i Gentofte, hvor kun 3,8 procent af de unge søgte ind på en erhvervsuddannelse efter folkeskolen.
At netop Gentofte er i bund, overrasker ikke Mie Dalskov Pihl fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
“Men det er ærgerligt. Både for virksomheder omkring Gentofte, men så sandelig også for de unge. For det handler også om, at nogle går glip af det potentiale, de kunne få udløst ved at tage en erhvervsuddannelse,” siger Mie Dalskov Pihl.
Den betragtning er Emil Drevsfeldt Nielsen fra Dansk Metal enig i. Han vil derfor have industrivirksomhederne tilbage inden for synsvidde:
“Vi ønsker at få flere industrivirksomheder tæt på især København. Kommer de faglærte arbejdspladser tættere på byen, vil flere unge også få øjnene op for dem som en karrierevej. Derfor er det vigtigt at tænke uddannelse og lokal erhvervspolitik sammen ude i kommunerne,” siger han.