Roskilde Festival hungrer efter frivillige

20180709-004212-1-1600x1067we
Det er ikke kun Roskilde Festival, som kæmper med problemet. En lang række danske festivaler har givet udtryk for det samme, heriblandt Northside Festival i Aarhus, der løb af stablen i juni. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Roskilde Festival og flere andre danske festival mangler i høj grad frivillige. Det rammer både foreninger og festivalgængere. Forsker peger på flere årsager til de frivilliges flugt.

Efter tre lange år står Roskilde Festival lørdag klar til at blive skudt i gang. Men i år er storfestivalen rendt i et hidtil uset problem. 

Festivalen mangler frivillige. Nærmere bestemt en tiendedel af dem, som de plejer at have på dette tidspunkt af året, glimrer nu ved deres fravær. 

Det skriver Politiken

Det er skrækscenariet

Manglen på de frivillige presser i høj grad festivalens madboder, og derfor kan der risikere at blive alenlange køer med sultne festivalsgængere.

Mange af madboderne er drevet af foreninger, som regner med at at have en stor indtjening på festivalen, og det betyder, at de frivilliges fravær kan mærkes økonomisk.

LÆS OGSÅ: Underholdningsbranchen buldrer frem: "Væksttal er ganske enkelt imponerende

Jesper Edvardsen, formand for Svogerslev Boldklub, der gennem ti år har drevet madboder på festivalen, er blandt de påvirkede.

"I år er nok skrækscenariet for frivilligforeninger på festivalen. Lige nu mangler vi 35 personer. Normalt får vi fyldt pladserne op hen ad maj måned, men i år har der simpelthen været en vandring af de unge, som er forsvundet. Vi har slet ikke set det her scenarie før," siger han til Politiken. 

Kamp om arbejdskraften

Annette Michelsen la Cour, lektor ved Institut for Sociologi, Miljø- og Erhvervsøkonomi på Syddansk Universitet, betegner situationen som usædvanlig. 

Til Politiken peger hun blandt andet på, at det er tre år siden sidst, at Roskilde Festival er blevet afholdt. Det kan betyde, at fællesskabsfølelsen blandt festivalgængerne er svækket. 

Derudover falder Roskilde Festival i år også sammen med andre store begivenheder som Tour De France, der også trækker frivillige, påpeger Annette Michelsen la Cour. 

Det er ikke kun Roskilde Festival, som kæmper med problemet. En lang række danske festivaler har givet udtryk for det samme, heriblandt Northside Festival i Aarhus, der løb af stablen i juni.

Her var man blandt andet nødsaget til at hyre professionelle til at stå for de opgaver, som frivillige tidligere har varetaget.