Nyt fald i søgning til erhvervsuddannelserne får politikere til at slå alarm

20210811-125626-4-1920x1279we
Færre elever vil være faglærte. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Antallet af elever, der har søgt ind på en erhvervsuddannelse, er faldet med seks procent siden sidste år. Det er en regulær uddannelseskatastrofe, siger Socialdemokratiet.

Seks procent færre elever fra grundskolen har søgt ind på en erhvervsuddannelse sammenlignet med sidste år. Og dermed er det nu under hver femte fra grundskolen, som vælger en faglært uddannelse, skriver A4 Uddannelse

Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører kalder det for en "regulær uddannelseskatastrofe".

“Det er utrolig skidt, at antallet af unge, som søger en erhvervsuddannelse, er faldende,” siger Socialdemokratiets erhvervsuddannelsesordfører, Thomas Skriver Jensen, til A4 Uddannelse.

Vi er således bevæget os endnu længere væk fra de nationale måltal om, at mindst 30 procent af en ungdomsårgang skal vælge en erhvervsuddannelse i 2025, og vi er endda ikke engang i nærheden af 2020-målet om 25 procent af en ungdomsårgang.

Løsningen er, at man gør folkeskolen mere praksisorienteret, lyder det fra Socialdemokratiet.

“Vi bliver simpelthen nødt til at få indført nogle flere praktiske fag og muligheder for praktisk undervisning i vores folkeskole i dag,” siger Thomas Skriver Jensen. 

Akutpakker til erhvervsskolerne

Alene i 2022 har erhvervsskolerne måttet sige farvel til 800 medarbejdere på grund af faldende elevtal.

Det har fået en række partier i oppositionen til at kræve en akutpakke til erhvervsskolerne på mellem 100-200 millioner kroner her og nu.

Socialdemokratiet mener dog ikke, at en akutpakke er løsningen.

“Jeg er da enig i, at der skal investeres i erhvervsuddannelserne, men det er ikke en akutpakke, der kommer til at løse det her," siger Thomas Skriver Jensen.