Sundhedsplejersker slår alarm: Glem ikke barnet i barselsdebat

20161201-151757-3-1920x1280we__1_
Sundhedsplejerskerne frygter konsekvenserne for både børn og familier, hvis 11 ud af de samlede 48 ugers barsel øremærkes til hver af forældrene. (Arkivfoto) Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sundhedsplejerskernes formand appellerer til, at politikerne husker at medregne, hvad der er bedst for barnet, når de skal tage beslutningen om, hvordan modellen for øremærket barsel skal udformes.

Arbejdsmarkedets parter og politikerne glemmer en meget vigtig ting, når de diskuterer øremærket barsel. Barnet.

Sådan lyder det nu fra Susanne Rank Lücke, der er formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker under Dansk Sygeplejeråd og dermed talsmand for omkring 1.450 sundhedsplejersker, der arbejder i felten.

- Man har set det fra arbejdsmarkedets perspektiv og glemt, at der er et lille barn. Man burde se det fra barnets perspektiv, siger hun.

LÆS OGSÅ: Øremærket barsel vækker bekymring: - Børn kan komme i klemme

Sundhedsplejerskerne frygter konsekvenserne for både børn og familier, hvis 11 ud af de samlede 48 uger øremærkes til hver af forældrene, som arbejdsmarkedets parter har foreslået i en ny model.

Tilknytning til mor og far er så utrolig vigtigt det første år
Susanne Rank Lücke, der er formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker

For hvis eksempelvis faren ikke bruger sine 11 uger, vil de gå til spilde, og dermed risikerer barnet at skulle forholde sig til nye voksne i vuggestue eller dagpleje langt hurtigere end i dag.

- Tilknytning til mor og far er så utrolig vigtigt det første år. Hvis de 11 uger til far ikke bliver brugt, så skal barnet ud og passes allerede omkring 9-måneders alderen, hvor separationsangsten er på sit højeste, siger Susanne Rank Lücke.

Efterlyser modige politikere

Det er et EU-direktiv, der betyder, at Danmark inden august 2022 skal øremærke mindst ni uger af barselsorloven til begge forældre. Derfor er Dansk Arbejdsgiverforening og Fagbevægelsens Hovedorganisation for nyligt kommet med deres bud på en ny model, der konkret betyder, at man vil ændre de regler, der i dag giver kvinden 14 uger og manden 2 ugers øremærket barsel ud af de i alt 48 uger, som de har ret til efter barnets fødsel.

Hele orlovsperioden vil ifølge den nye aftale samlet set have samme længde som nu. Fremover vil forældrene have 26 uger, som de frit kan dele imellem sig, mens hver forælder får 11 ugers øremærket barsel, som altså ikke kan overføres til den anden part, hvis de ikke bruger den.

Jeg håber, at der er nogle modige politikere, der vil beholde barslen, som den er nu, og så lægge farens uger oveni
Susanne Rank Lücke, formand for Fagligt Selskab for Sundhedsplejersker

I princippet kan de danske politikere dog godt vælge at lægge de øremærkede uger oveni den ordning, vi allerede har, så den samlede periode bliver længere. EU-direktivet er altså kun et minimum. 

Og det er lige netop politikere, der tør træffe en sådan beslutning, som sundhedsplejerskernes formand efterlyser.

- Jeg håber, at der er nogle modige politikere, der vil beholde barslen, som den er nu, og så lægge farens uger oveni. Det ville give noget fleksibilitet til familierne og virke bedre i forhold til barnets udvikling, siger Susanne Rank Lücke.

Hun frygter imidlertid, at politikerne blot vælger at følge anbefalingerne fra arbejdsmarkedets parter. Sundhedsplejerskerne vil derfor rejse deres bekymring, når høringsperioden begynder.

Og lige netop modellen med at lægge de øremærkede uger oveni den eksisterende barselsordning ser det ud til, at der er stor opbakning til. I hvert fald har et borgerforslag om netop det samlet over 37.000 underskrifter på bare tre dage, som A4 Beskæftigelse tidligere har beskrevet.

LÆS OGSÅ: Massiv opbakning til borgerforslag om øremærket barsel

Ikke på bekostning af familien

Susanne Rank Lücke understreger, at det er positivt, at man med en øremærkning sikrer, at faren kommer mere på banen. Men det skal ikke ske på bekostning af familien, mener hun.

Hun kommer som sundhedsplejerske hver dag hos familier, der får hverdagen til at gå op, som de nu kan i forhold til deres liv og job. Og den første tid er helt essentiel, slår hun fast og peger på, at fjerner man 11 uger fra ligningen, svarer det til hele 20 procent af barnets første år.

- Det er vigtigt, at der er ro til at lære det lille barn at kende. Hvilken udvikling kommer det igennem, hvilket temperament har det, og hvordan får vi det her lille økosystem, som en familie er, til at hænge sammen. Der sker så utrolig meget det første år, siger Susanne Rank Lücke.

LÆS OGSÅ: Bliver barnet taberen i barselsudspil? Nej, siger fagbevægelsen