Forskere: Sygeplejerskerne har ikke prioriteret grundlønnen

20210814-153729-L-1920x1279we
Lærerne, pædagogerne og SOSU’erne, som sygeplejerskerne oftes sammenlignes med i forhold til løn, har prioriteret grundlønnen gennem årene.  Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
Arbejdsmarkedsforsker kritiserer DSR for ikke at have prioriteret grundlønnen, men derimod tillæg tidligere. Det går især udover de unge.

Dansk Sygeplejeråd har siden 2008 ikke forhandlet en eneste krone hjem på grundlønnen. Det viser Politikens research og en opgørelse, som avisen har bedt Danske Regioner om at udarbejde.

LÆS OGSÅ: Selvforstærkende proces rammer fødegangene i hovedstaden:- Det er enormt kritisk

Det vidner om, at Dansk Sygeplejeråd har prioriteret tillæg frem for grundløn, mener flere arbejdsmarkedsforskere, som Politiken har talt med. Og det går ud over de unge nyuddannedes løn. 

I 2015 blev det eksempelvis til en forhøjelse af et eksisterende tillæg til sygeplejersker med specialuddannelse, og i 2018 blev der aftalt en forhøjelse af et tillæg, som sygeplejerskerne får efter 10 års ansættelse.

- Dansk Sygeplejeråd taler meget om, at de er blevet diskrimineret historisk, og at det er derfor, de har en grundløn, som de ikke er tilfredse med. Men den påstand er ikke rimelig, for vi kan jo se, at andre forbund faktisk har prioriteret grundlønnen gennem en årrække,  siger Flemming Ibsen, der er professor på Aalborg Universitet, og påpeger, at det især er de yngste i en faggruppe, som får gavn af bedre grundløn.

Lærerne, pædagogerne og SOSU’erne, som sygeplejerskerne oftes sammenlignes med i forhold til løn, har prioriteret grundlønnen gennem årene. 

LÆS OGSÅ: I 2008 opgav Bent Hansen forhandlinger - nu gør Kühnau det samme

Grete Christensen, der er formand for DSR (Dansk Sygeplejeråd), siger til avisen, at de ved alle overenskomstforhandlinger har forsøgt at lægge lønkroner, der, hvor de var mest værd.  

- Selv hvis vi havde fået hævet grundlønnen med den smule, det havde været muligt, så ville vi stadig stå med det problem, som konflikten handler om. Nemlig at vores generelle lønniveau er for lavt. Og det gennemsyrer hele vores løn, siger hun til Politiken.

GDPR