Tandlæger tager ekstra gebyr under coronakrisen: Mundbind og visirer koster dyrt

TANDL__GE
Landets tandlæger har været lukket for normale tandbehandlinger under corona-krisen, men fik tidligere i april lov til at åbne op for flere behandlinger. Foto: Jens Nørgaard Larsen / Scanpix
TEMA: Corona i Danmark
Flere tandlæger har lagt et tillæg på deres behandling for at kunne dække udgifter til mundbind, visirer og andre værnemidler. Også tvungne pauser mellem behandlingerne koster ekstra, fortæller tandlæge.

Mundbind, kitler, hårnet, visirer og selvfølgelig sprit. 

Listen over ekstra værnemidler, som landets tandlæger skal købe for at kunne behandle danskere med tandproblemer under coronakrisen, er lang og i mange tilfælde dyr. 

LÆS OGSÅ: Minister vil give virksomheder penge uden kontrol: Advarer om risiko for mere svindel

Derfor har flere tandlæger valgt at lægge et ekstra såkaldt værnemiddelgebyr på regningen, når klienter kommer ind for at få boret huller eller trukket tænder ud. 

Det viser en rundringning, som A4 Arbejdsliv har lavet til en række tandlægeklinikker landet over. 

Ellen Jensen, tandlæge og bestyrer af klinikken dinTANDLÆGE i Grenaa, fortæller, at efterspørgslen på værnemidler lige nu er tårnhøj, og det er ifølge hende med til at drive prisen på udstyret, der skal forhindre coronasmitte, i vejret. 

- Før coronakrisen ramte, brugte vi jo også værnemidler som mundbind og plastikhandsker, og det er utroligt dyrt at skaffe lige nu. Udover det skal vi så også købe visirer og plastikkitler, og udover at det næsten er umuligt at skaffe, så medfører det også mange ekstra omkostninger for os, fortæller Ellen Jensen. 

Pauser koster også

Hos dinTANDLÆGE i Grenaa skal kunderne betale et værnemiddelgebyr på 85 kroner oveni deres normale tandlægeregning.

Hos de tandlægeklinikker, som A4 Arbejdsliv har talt med, ligger det ekstra gebyr på mellem 45 og 90 kroner.

Ellen Jensen fortæller dog, at hun også kender til tandlægeklinikker, der tager langt højere gebyrer for at dække udgifterne til ekstra værnemidler. 

- Det synes jeg ikke er i orden, for det skal være etisk forsvarligt, og kunderne skal ikke føle, at de bliver flået, når de går herfra. Men vi må jo ikke hæve priserne, så det eneste, vi lovligt kan gøre, er at indføre et ekstra gebyr, siger Ellen Jensen. 

Udover de ekstra værnemidler har Sundhedsstyrelsen også pålagt landets tandlægeklinikker at indlægge pauser mellem hver patient, så behandlingslokalet kan blive rengjort og sprittet af. 

- Det betyder, at vi ikke kan behandle lige så mange patienter som før, og det rammer også vores omsætning. Men den udgift må vi jo bare leve med, siger Ellen Jensen. 

Fakta: Sådan skal tandlæger sikre sig mod corona

Ifølge Sundhedsstyrelsens retninglinjer skal alt personale, der er til stede ved tandbehandlingen, bære engangskittel med lange ærmer, mens personalet også skal have mundbind på, som skal skiftes efter hver patient. 

Hvis tandklinikken ikke kan skaffe engangsudsstyr, kan personalet til nød skifte tøj, når de er færdige med behandlingen. 

Derudover skal personalet bære visir eller beskyttelsesbriller, som skal rengøres og desinficeres efter hver behandling. Det fulde sæt retningslinjer for håndtering af covid-19 i tandplejen kan læses her.

Må selv skaffe værnemidler

Hos dinTANDLÆGE i Greena har Ellen Jensen besluttet, at personalet udover masker, mundbind og visirer også skal bære særlige huer, der dækker ansigt og hår, for yderligere at reducere risikoen for coronasmitte. 

Ellen Jensen understreger, at Sundhedsstyrelsens retninglinjer og krav til værnemidler er helt rimelige, selvom de medfører ekstra omkostninger for hende som klinikbestyrer. 

- Når vi borer, renser eller pudser tænder, er der masser af dråber med spyt og vand, som ryger ud i lokalet, og som potentielt kan bære smitte med sig. Man kan selvfølgelig ikke nedbringe smitterisikoen til nul, men det er vigtigt for mig, at vi gør alt, hvad vi kan for, at klinikken er sikret mod coronasmitte, siger Ellen Jensen. 

- Vi kan ikke leve med, at hverken vores personale eller patienterne bliver udsat for unødig smittefare, bare fordi de skal have plejet deres tænder, tilføjer klinikejeren. 

GDPR