Kommentar: Mette Frederiksen bør tage ved lære af arbejdsmarkedets parter

simon_pihl_
Dette er en klumme. Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

MENS FOLKETINGET – allerede kort efter valget – ligner en sandkasse i en vuggestue oven på sidste periodes talrige partiskift og skandaler, så ligner arbejdsmarkedets parter sig selv.

Og tak for det! Overenskomstforhandlingerne og det rungende ja, viser, at man i modsætning til Folketinget ikke sætter befolkningens tillid på spil.

LÆS OGSÅ: Overenskomster vedtaget med overvældende flertal

Her er der ingen, der løber af pladsen. Man går til opgaven med seriøsitet efter grundige drøftelser i baglandet. Denne gang på en uhyggelig svær baggrund med international krise og et indgreb i forhandlingsretten. Ikke noget spin. Ikke noget show. Kun hårdt arbejde. Ned i teksten, op i karakter. Ikke som i moderne politik: Uden om teksten og ind på de sociale medier.

Det kan godt være bededagen – måske – gav noget på arbejdsudbuddet, men tilliden mellem befolkningen og politikere led et knæk
Simon Pihl, arbejdsmarkedspolitisk kommentator

Udover resultaterne, hvor man blandet andet sikrer en fin lønfremgang, rækker betydningen af dette års forhandlingerne langt videre. 

FOR VI HAR ikke guld i Danmark. Nej, vi har noget som er langt vigtigere. Vi har tillid. Den tillid til hinanden, der får vores samfund til at fungere. Tillid mellem parterne. Tillid på arbejdspladserne. Tillid til fælles løsninger.

Det er i et internationalt perspektiv unikt. Og den tillid må man ikke sætte over styr ved at lade det udvikle sig til et cirkus, som vi eksempelvis ser det i Folketinget. Eller udvikle sig til det, vi ser i Frankrig, hvor gaderne står i brand og præsidenten bypasser det valgte parlament.

Forhandlingerne kan ikke starte med, at man beder lønmodtagerne æde skovsnegle så store som storby-rotter i en smal pensions-trepart
Simon Pihl, arbejdsmarkedspolitisk kommentator

Det kan godt være bededagen – måske – gav noget på arbejdsudbuddet, men tilliden mellem befolkningen og politikere led et knæk. 

Lykkeligvis har arbejdsmarkedets parter nu sikret, at danskerne fortsat kan have tillid til, at der faktisk kan laves store fælles løsninger på en seriøs og inddragende måde.

OVERENSKOMSTRESULTATET kan nu omsættes til dagligt arbejde på virksomhederne. Til omsætning. Til løn. Til fremtidens jobs.

Derfor er dette års forhandlinger om overenskomsterne et skoleeksempel på samarbejde til gavn for hele Danmark.

Det sender et klart signal til Folketinget: Tag nu jeres rolle alvorligt. Gå til opgaven seriøst og lad være med at pille ved vores guld – tilliden vi har til hinanden - med flere julelege som spin, partihopperi og manglende demokratiske debatter.

Hvis jeg var statsminister, ville jeg gribe muligheden for at tage arbejdsmetoden til mig.

Løs nu de store udfordringer med arbejdsudbud, mangel på faglærte og mangel på velfærdsuddannede i en gigantisk trepart. Lad os få en ny fælles erklæring om fremtidens arbejdskraft. Ja, måske ligefrem om, hvordan vi nærer den fælles tillid, vi har til hinanden. Om hvordan vi værner om det Danmark, hvor vi sammen løser udfordringerne.

MEN DET KRÆVER, at man fra regeringens side ikke skriver resultatet ned på forhånd, som man for eksempel har gjort det i forhold til seniorpension og Arne-pension.

At man dropper julelegene og går til opgaven med åbenhed og respekt, som man jo netop gør i et hvert tillidsfuldt samarbejde.

LÆS OGSÅ: Madsen: Kæmpe ja til OK23 varsler nye kampe med SVM forude

Forhandlingerne kan eksempelvis ikke starte med, at man beder lønmodtagerne æde skovsnegle så store som storby-rotter i en smal pensions-trepart. 

Arbejdsmarkedets parter har vist vejen. Nu venter vi på Folketinget. Lad os få den store køreplan frem. Danmarks fremtid er på spil. 

GDPR