Streaminggiganter standser al dansk produktion

20210730-102131-2-6000x4000ma
Yderligere to streamingtjenester har standset alt dansk produktion som følge af den omdiskuterede rettighedsaftale, der blev indgået i starten af året. Foto: Signe Goldmann/Ritzau Scanpix
Rettighedsaftalens udformning har nu betydet, at yderligere to streamingtjenester har trukket stikket for danske produktioner. Det får meget store konsekvenser for film- og tv-branchen.

Den omstridte rettighedsaftale, der trådte i kraft i starten af  af året, får nu yderligere konsekvenser. Nu har to streaminggiganter, henholdsvis Netflix og Viaplay, meldt ud, at de standser al udvikling af nye serier og film i Danmark. 

Det skriver Politiken.

For blot en måned siden lød samme udmelding fra TV 2, der fastlog, at rettighedsaftalen medfører en produktionsstigning på 600 procent for deres produktioner. 

Rettighedsaftalen er indgået mellem Producentforeningen, en brancheforening, og Create Denmark, som har handlet på vegne af filmfolkenes fagforbund.

Den har til formål at sikre danske skuespillere, forfattere og instruktører en højere betaling fra streamingtjenester gennem løbende udbetalinger fra dem, der beregnes efter antallet af de abonnenter, som tjenesterne har. 

For høje omkostninger

I følge Politiken er beslutningen, som Netflix og Viaplay har taget, en direkte reaktion på rettighedsaftalens indhold.

De mener, at rettighedsaftalen ikke er bæredygtig, og den gør det for dyrt at producere indhold i Danmark.

Viaplay kommer i et åbent brev med en direkte kritik af rettighedsaftalen, som går på, at den løbende udbetaling, som aftalen sikrer til kunstnerne, ikke siger noget om, hvorvidt de film eller serier, som kunstnerne medvirker i, er populære og deraf rentable. 

Benjamin Boe Rasmussen, formand for Skuespillerforbundet, forsvarer rettighedsaftalen overfor Politiken og understreger, at den er et forsvar for den danske rettighedsmodel.

"Det er et opgør med en branche, der fungerer på en anden måde ude i verden. Det kommer til at gøre ondt på nogle. De skal vænne sig til, at vi har en rettighedsmodel i Skandinavien, der gør, at vi har så høj kvalitet, som vi har. Det er rimeligt, at det bliver hegnet ind," siger han til Politiken.

Serier og film stoppes

Konkret betyder produktionsstoppet, at der bliver produceret langt mindre indhold i Danmark. 

I følge Politiken havde Viaplay i år planlagt syv danske fiktionsserier- og film, og Netflix har sat to produktioner i bero. 

Derudover fremhæver Meta Louise Foldager, direktør i produktionsselskabet SAM Productions, overfor Politiken, at man i branchen frygter, at mange danske manuskriptforfattere vil søge arbejde i udlandet, da de som regel er de første i kæden, der bliver ramt af et produktionsstop.

GDPR