Tusindvis af kontanthjælpsmodtagere indgår ikke i ledighedsstatistikken

FotoBenteJ__ger--57_arbejdsl__s-mand__5_
Der er et stort potentiale for at komme i job for ledige i en gruppe på kanten af arbejdsmarkedet, hvis virksomhederne ønsker det. (Arkivfoto) Foto: Bente Jæger
Virksomheder har længe efterspurgt arbejdskraft fra udlandet. Men ny analyse viser, at der potentielt findes 32.000 ledige kontanthjælpsmodtagere, som med rette hjælp kunne komme i beskæftigelse.

I dag er der omtrent 82.000 mennesker, som er på kanten af arbejdsmarkedet og ikke indgår i ledighedsstatistikkerne. Ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er knap 32.000 af dem så relativt stærke, at de på mange måder ligner dem, som allerede er på arbejdsmarkedet.

Der er tale om personer med dansk oprindelse, mange har erhvervserfaring og en vis grad af uddannelse, og så er de mere raske både fysisk og psykisk end den gennemsnitlige aktivitetsparate kontanthjælpsmodtager. Gruppen har dog flere psykiske diagnoser end den generelle befolkning.

Det viser en ny analyse fra Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd, skriver Avisen Danmark.

LÆS OGSÅ: Analyse: Derfor er beløbsgrænsen blevet en brandvarm kartoffel

Cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd Emilie Agner Damm mener derfor, at der er et stort potentiale i denne her gruppe for at komme i job, hvis virksomhederne ønsker det.

- Den her gruppe kan afhjælpe manglen på arbejdskraft. Det kræver en ekstra indsats og en rummelighed fra virksomhederne, men det er også en smule forkælet, hvis virksomhederne ikke forsøger, siger Emile Agner Damm og uddyber:

- Når det går dårligt på arbejdsmarkedet, er virksomhederne hurtige til at sige, at de ledige er forkælede, når de ikke vil tage de job, der er. Nu er situationen vendt om, så arbejdsgiverne ikke bare kan vælge og vrage.

Også arbejdsmarkedsforsker Niklas Andersen anerkender, at ledighedsstatistikkerne ikke giver det fulde billede af de lediges jobmuligheder:

- Det er klart, at de alle sammen ville være på førtidspension, hvis man vurderede, at der ikke var noget potentiale, så der er ting, man kan gøre, for at få dem i beskæftigelse, siger han til Avisen Danmark.

GDPR