Uddannelser frustrerede over udflytninger: - Hvad er egentlig meningen?

20200910-134405-L-1920x1277we
Uddannelsesinstitutionerne i hovedstaden skal ifølge aftalen "Flere og bedre uddannelsesmuligheder i hele Danmark" udflytte fem til ti procent af deres studiepladser. Hvis ikke de flytter pladserne ud, skal de i stedet lukke pladser frem mod 2030. (Arkivfoto) Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
En politisk aftale betyder, at hovedstaden kommer til at vinke farvel til en del studiepladser de kommende år.

I sommer indgik et flertal i Folketinget en aftale om, at uddannelserne i de store byer enten skal lukke eller flytte studiepladser til provinsen.

Nu forsøger Berlingske på baggrund af oplysninger fra de storkøbenhavnske uddannelsesinstitutioner at tegne et samlet billede af, hvor mange studiepladser hovedstaden kan komme til at miste de kommende år.

LÆS OGSÅ: Flere kommuner tilbyder løn til SOSU-elever: - Resten skal komme i sving

Københavns Universitet (KU) har allerede meddelt, at 1.590 studiepladser kan blive lukket frem mod 2030 - 40 procent bliver på humaniora.

På CBS har man i øjeblikket en intern plan i høring. Den lægger op til at reducere optaget med 628 studiepladser og lukke seks uddannelser.

DTU står ikke over for at lukke studiepladser, og rektor og formand for Danske Universiteter, Anders Bjarklev, oplyser til Berlingske, at planerne for fremtiden bliver offentliggjort snart. 

Berlingske har også talt med Københavns Erhvervsakademi (KEA), og her lyder meldingen, at der skal skæres 550 studiepladser. 400 af dem er internationale, og ifølge den politiske aftale skal de lukkes. KEA vil forsøge at udflytte de sidste 150 pladser til blandt andet Hillerød.

Ifølge rektor Stefan Hermann fra Københavns Professionshøjskole står man her til at skulle udflytte 550 studiepladser på de fire store velfærdsuddannelser. Også her satser man på en placering i området omkring Hillerød. Københavns Professionshøjskole skal også aflevere over 40 jordemoder- og radiografstuderende til professionshøjskolen Absalon på Sjælland. Derudover skal skolen også skære eller udflytte yderligere cirka 100 pladser på andre uddannelser, siger rektoren til Berlingske.

- Jeg kommer til at spørge regeringen, hvad meningen egentlig er med at svække uddannelsesmulighederne og kvaliteten og dermed forsyningerne af sygeplejersker, jordemødre, radiografer, pædagoger og lærere til borgerne i Storkøbenhavn, siger Stefan Hermann til Berlingske.

Uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen (S) deler ikke Stefan Hermanns bekymring. Han understreger over for Berlingske, at "alle landets regioner samlet set vil få øget antallet af uddannelsespladser fordelt på pædagog-, lærer-, sygeplejerske- og socialrådgiveruddannelsen".

GDPR