Udgifter til private sygeplejevikarer er eksploderet i hovedstaden

20210114-143503-L-1920x1277we
Region Hovedstaden har fra januar til september i år haft udgifter til eksterne sygeplejevikarer samt social- og sundhedsassistenter for knap 19 millioner kroner. (Arkivfoto) Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Region Hovedstadens bruger flere penge på private vikarer.

Region Hovedstadens brug af private vikarer er steget markant sidste år.

Det skriver Berlingske, der har fået aktindsigt i et dataudtræk fra regionen. Det viser, at Region Hovedstaden fra januar til september i år har haft udgifter til eksterne sygeplejevikarer samt social- og sundhedsassistenter for knap 19 millioner kroner. Det er 5,1 millioner kroner mere end hele sidste år.

LÆS OGSÅ: Læger støtter sygeplejersker med underskriftsindsamling: - En fælles kamp for alle ansatte i sundhedsvæsnet

I en mail til Berlingske skriver Region Hovedstaden, at man er 'nødsaget' til at bruge de eksterne vikarer, fordi de interne ikke kan dække behovet.

I 2008 indførte regionen ellers et forbud mod at bruge eksterne sygeplejevikarer. I stedet oprettede man et internt vikarkorps. Men dengang var virkeligheden en anden. På grund af Finanskrisen og dens konsekvenser for privatøkonomien søgte flere sygeplejersker mod det offentlige. I dag går det den modsatte vej. En ny opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at 63 procent af alle forsøg på at ansætte en sygeplejerske i Region Hovedstaden slår fejl.

Næstformand i Region Hovedstadens sundhedsudvalg Leila Lindén (S) er bekymret for udviklingen, men hun forstår godt, hvorfor hospitalerne har overtrådt forbuddet. 

- Hvis man ikke kan få fastansatte, og patienterne skal passes, så kan man blive tvunget til meget, siger hun til Berlingske.

GDPR