Udgifter til private sygeplejevikarer er eksploderet i hovedstaden

20210114-143503-L-1920x1277we
Region Hovedstaden har fra januar til september i år haft udgifter til eksterne sygeplejevikarer samt social- og sundhedsassistenter for knap 19 millioner kroner. (Arkivfoto) Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
25. okt. 2021 08.38
Region Hovedstadens bruger flere penge på private vikarer.

Region Hovedstadens brug af private vikarer er steget markant sidste år.

Det skriver Berlingske, der har fået aktindsigt i et dataudtræk fra regionen. Det viser, at Region Hovedstaden fra januar til september i år har haft udgifter til eksterne sygeplejevikarer samt social- og sundhedsassistenter for knap 19 millioner kroner. Det er 5,1 millioner kroner mere end hele sidste år.

LÆS OGSÅ: Læger støtter sygeplejersker med underskriftsindsamling: - En fælles kamp for alle ansatte i sundhedsvæsnet

I en mail til Berlingske skriver Region Hovedstaden, at man er 'nødsaget' til at bruge de eksterne vikarer, fordi de interne ikke kan dække behovet.

I 2008 indførte regionen ellers et forbud mod at bruge eksterne sygeplejevikarer. I stedet oprettede man et internt vikarkorps. Men dengang var virkeligheden en anden. På grund af Finanskrisen og dens konsekvenser for privatøkonomien søgte flere sygeplejersker mod det offentlige. I dag går det den modsatte vej. En ny opgørelse fra Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering viser, at 63 procent af alle forsøg på at ansætte en sygeplejerske i Region Hovedstaden slår fejl.

Næstformand i Region Hovedstadens sundhedsudvalg Leila Lindén (S) er bekymret for udviklingen, men hun forstår godt, hvorfor hospitalerne har overtrådt forbuddet. 

- Hvis man ikke kan få fastansatte, og patienterne skal passes, så kan man blive tvunget til meget, siger hun til Berlingske.