Serviceforbundet og Fri Kultur: Lad os skabe et mekka for faglig-politisk aktivisme og organisering i Ukraine

OM DER GÅR DAGE, måneder eller år, før krigen i Ukraine slutter, vides ikke, men de efterfølgende udfordringer bliver kæmpemæssige. Landet skal genopbygges og freden ”vindes”.
Den sidste del bliver den sværeste – for hvordan gøres det?
Vi mener, at svaret ligger gemt i arbejderbevægelsens værdier og måde at organisere på. Derfor søsætter vi initiativet 'Ukraine for Folket', der samler midler ind til en arbejderhøjskole i Ukraine efter dansk model.
Hvad vil det sige at ”vinde” freden?
Problemet med at ”vinde” freden har skabt grå hår i vestlige regeringskontorer – og succesraten er ikke prangende. Godt nok klarede en god del østeuropæiske lande skærene efter Sovjetunionens sammenbrud, men at Vesten ikke lykkedes med Rusland dengang, betaler Ukraine og Europa for i dag.
I Rusland er det anderledes simpelt at ”vinde” freden. Her handler det om at undertrykke befolkningen i de okkuperede områder, så den forholder sig passiv og lydig.
I bund og grund handler det om, at genopbygningen af Ukraine foregår på en måde, som kommer alle ukrainere til gavn.
Lige muligheder er ikke noget, man får foræret
Frihed, retfærdighed og lige muligheder er ikke gaver skænket ovenfra. Det er noget, man selv tilkæmper sig – fagligt eller politisk – organiserer og bygger oven på – indtil man er stærk nok til at kræve den ønskede forandring.
Om freden bliver ”vundet” i Ukraine, er derfor afhængig af ukrainernes egne evner til at organisere lige muligheder. Der er grund til bekymring, trods ukrainernes ellers store evne til at organisere sig som civilsamfund og samle ind til alt fra droner til nødhjælp.
Vi må ikke glemme, at ukrainerne kollektivt set – ligesom befolkningerne i Rusland og Belarus – er gået glip af mindst 70 års erfaring med at organisere sig fagligt og politisk, og at generationernes løgne og desinformation stadig er en væsentlig hindring i at skabe en stærk arbejderbevægelse i Ukraine. Vigtigt er det at forstå, at dette ikke er en afledt effekt af undertrykkelse, men et gennemtænkt overgreb på en demokratisk orienteret arbejderbevægelse.
Det er præcis her, den danske arbejderbevægelse kan gøre en forskel. Der, hvor kæden blev tvunget af i Østeuropa, fortsatte vi. I Danmark har vi gennem halvandet århundrede vist og bevist, hvordan det skal gøres. Sammen har vi flyttet hegnspæle for almindelige mennesker. Langt mere end nogen andre kræfter, bevægelser eller partier har gjort siden da. Hvem kan bedre end os påvirke ukrainernes egne evner til selv at organisere lige muligheder?
Ukraine for folket
Den danske arbejderbevægelse voksede til en væsentlig magtfaktor gennem organisering og ikke mindst uddannelse af dens medlemmer. En dansk-inspireret arbejderhøjskole i Ukraine er derfor godt sted at starte, hvis man vil styrke Ukraines mulighed for at vinde freden. En højskole vil give muligheden for at tappe ind i mange års tabte erfaringer og sammenligne kultur, værdier og metoder. Derfor vil Serviceforbundet og Fri Kultur samle midler til at etablere en arbejderhøjskole i Ukraine. Initiativet har vi kaldt 'Ukraine for folket'.
Ukrainerne har brug for, at vi løfter i flok. For 3-4 millioner kroner kan vi skabe et mekka for faglig-politisk aktivisme og organisering i Ukraine. Er det ikke bare om at komme i gang?
Vi rækker derfor ud til alle fagforbund og fagforeningsledere – og partierne på venstrefløjen. Vi har brug for hjælp til at rejse midler, så arbejderhøjskolen i Ukraine bliver en realitet hurtigst muligt. Ukrainerne har brug for langt mere end bomber, droner og jagerfly – og på krigens fjerde år er det ikke for tidligt, at arbejderbevægelsen har et fælles Ukraineprojekt.
Historisk viden, værdier og aktuel formåen forpligter os til at gøre en forskel i Ukraine. Er det ikke sådan, det er?
Støt på MobilePay #57033 og læs mere om initiativet på ukraineforfolket.dk