"Usynlig" og "uden indsigt": Jobchefer fælder hård dom over Ane Halsboes første tid som minister

20231013-114503-L-1920x1280we
”Hun har været meget usynlig,” konstaterer en jobcenterchef om Ane Halsboe-Jørgensens første 9-10 måneder som beskæftigelsesminister. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Hver fjerde kommunale jobchef mener, at beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) er dårlig til at forstå udfordringer og dilemmaer på jobcenterområdet. Kun seks procent er af den modsatte opfattelse.

Der er ikke den store begejstring at spore hos de kommunale jobchefer, når de skal vurdere Ane Halsboe-Jørgensens første tid som beskæftigelsesminister.

Det viser en ny spørgeskemaundersøgelse, A4 Beskæftigelse har foretaget blandt jobcenterchefer og arbejdsmarkedschefer i landets 98 kommuner.

Mens kun seks procent af dem svarer, at Ane Halsboe-Jørgensen har været ”overvejende god” eller ”meget god” til at forstå dilemmaer, vilkår og udfordringer i den kommunale beskæftigelsesindsats, svarer 25 procent, at hun har været ”overvejende dårlig” eller ”meget dårlig” til det.

LÆS OGSÅ: Jobcenteransat: Når besparelser fører til det modsatte af værdighed

De fleste er endnu uafklarede på spørgsmålet. 69 procent svarer således, at Ane Halsboe-Jørgensen har været ”hverken god eller dårlig” i rollen som beskæftigelsesminister i forhold til den kommunale beskæftigelsesindsats.

Dårlig start - men forståelsen er på vej

Af dem, der bedømmer hendes indsats negativt, går det igen, at hun har været meget stilfærdig i hendes første 9-10 måneder som beskæftigelsesminister.

”Hun har været meget usynlig,” konstaterer en jobcenterchef fra en sjællandsk kommune, der ønsker at være anonym, i en kommentar i undersøgelsen.

En anden jobcenterchef fra en jysk kommune er enig og noterer,  at hun har været ”aldeles usynlig”, og at hun ”er svær at få en fornemmelse af”.

En tredje mener, at Ane Halsboe-Jørgensen ”fremstår som en, der ikke har indsigt i beskæftigelsesområdet – og uden indsigt i borger/målgruppen.” Mens at en fjerde jobcenterchef konstaterer, at hendes start har været dårlig, men ”at noget tyder på, at forståelsen er på vej”.

Bekymring for milliardbesparelser

Ane Halsboe-Jørgensen blev udpeget som ny beskæftigelsesminister, da SVM-regeringen blev præsenteret i december sidste år. Regeringens plan er, at der skal spares tre milliarder kroner om året på beskæftigelsesområdet, og at jobcentrene, som vi kender dem i dag, skal lukke.

Landets kommuner er mildest talt kritiske over for milliardbesparelserne, der lægges op til. De mener, at så massive besparelser ikke kan undgå at få konsekvenser for den jobindsats, borgerne får i dag. Den aktive beskæftigelsespolitik risikerer at komme i fare, har den kommunale advarsel lydt flere gange.

LÆS OGSÅ: Ekspert og fagforbund i kritik af nye besparelser: Jobcentre ender som samtalefabrikker

SVM-regeringen har indtil videre ikke veget en tomme fra planen, og det bliver Ane Halsboe-Jørgensen, der skal realisere den. I foråret nedsatte hun en ekspertgruppe, der har indtil næste sommer til at komme med anbefalinger til regeringen om, hvordan en indretning af et billigere beskæftigelsessystem kan se ud.

A4 Beskæftigelse har været i kontakt med Beskæftigelsesministeriet, men Ane Halsboe-Jørgensen ønsker ikke at kommentere undersøgelsen og kritikken fra jobcheferne.

Ministeren har tidligere understreget, at hun står fast på besparelserne.

"Jeg synes, at sparemålet er noget af det, som holder mig forpligtet. Det binder mig til masten, at jeg ved, at det kommer vi til at spare. Og så er det mit ansvar at sørge for, at vi får lavet ændringer, får frigjort tid, fjernet proceskrav og bureaukrati," sagde Ane Halsboe-Jørgensen i et interview med Politiken i maj.

Læs den fulde historie i A4 Beskæftigelse og hør flere af jobchefernes fælde dom over ministeren.

GDPR