Valg med Madsen: Sniff, sniff… Lugter Løkke lidt af Ny Alliance?

m3__1_-medium_32
Frederiksen vil knuse Løkke, som Fogh knuste Naser Khader i 2007. Men måske kommer angrebet for sent.

When you're explaning, you’re losing, lyder en amerikansk tommelfingerregel. Og Lars Løkke Rasmussen er lige nu i den grad ved at forklare: Hvad mener Moderaterne egentlig med tanken om, at folkepensionen skal afskaffes på langt sigt, som det står i et partiprogram? 

Prøv at nyde Løkkes sort snak-forklaring om planerne, som Politiken skrev ned sådan her: 

"Så synes vi, at vi ville stå os bedre ved at have en opsparingsbaseret folkepension i stedet for en pay as you go, hvor man ikke var i lommen på den til enhver tid siddende generation af politikere."

Løkke mener, formentlig helt korrekt, at vide at det er socialdemokratiske spindoktorer, der har uddelt de belastende sætninger fra side 32 ud til pressen. Men det ændrer hverken på substansen i sagen eller den dynamik, der nu udløses.

Lige før opløbet er Løkke trængt i defensiven. Socialdemokraterne har fået en stok i hånden, som de vil prygle Moderaterne med i de sidste dage: Løkke vil afskaffe folkepensionen.

En duft af 2007

Det hele begynder umiskendeligt at dufte af Ny Alliance, hvis storhed og fald kom til at definere folketingsvalget i 2007, som skildret i den fremragende dokumentar ‘Dagbog fra midten’.

Udgangspunktet for 15 år siden lignede meget nutidens.

I 2007 lignede Anders Fogh Rasmussen en sikker vinder. Økonomien buldrede derud af, og alle havde ret til et fedt køkken, som det hed i en reklame. Oppositionen var dybt splittet mellem Helle Thorning-Schmidt (S), Villy Søvndal (SF) og Margrethe Vestager (RV). 

Men et halvt års tid før valget dukkede det nye parti, Ny Alliance, op og tegnede nye streger på det politiske landkort, da formand Naser Khader trak tusinder af vælgere ind fra højre og venstre.  Kort efter dannelsen lå Ny Alliance i Megafons målinger til svimlende 29 mandater.  

Pludselig var det sikre VKO-flertal væk, og selv om Khader ved valgkampens start var faldet til cirka 10-12 mandater i meningsmålingerne, så stod han med de afgørende mandater. Og et flertal af hans vælgere ønskede Fogh som fortsat statsminister - blot med mindre afhængighed af Dansk Folkeparti. 

Fogh gik til angreb

I de første ugers valgkamp tog Anders Fogh Rasmussen fløjlshandsker på mod den potentielle kongemager. Men da Khader viste svaghedstegn, gik han til angreb i valget sidste dage.

Venstre advarede i store avisannoncer direkte mod at stemme på Khader.  

De blå vælgere, der var fristet af Khaders budskab om samarbejde på midten og uafhængighed af fløjene, vendte hjem til VKO-partierne, og Foghs flertal bestod. Ny Alliance endte på fem mandater.

Kommer angrebet for sent?

Spørgsmålet er, om Mette Frederiksen kan gentage kunststykket og aflive det spirende midterprojekt? Der er nogle oplagte forskelle:

For det første er Lars Løkke meget mere snu og dreven end Naser Khader, der gik durk gennem gulvbrædderne, da han trådte op på den store scene, næsten som Søren Pape ved dette valg. Dem, der ikke magter opgaven, går gennem gulvbrædderne.

For det andet kommer Løkkes problemer meget sent. Det tog socialdemokratiet al for lang tid at erkende den fare Løkke udgør mod, at Mette Frederiksen kan fortsætte som statsminister. Erklæringen om at S går efter en midterregering gav Løkke alt, alt for meget plads.

Frederiksen må selv gå i offensiven

Mette Frederiksen kan ikke udlicitere opgaven til næstkommanderende som Wammen eller Tesfaye. Nu må statsministeren, ligesom Fogh for 15 år siden, selv gå på banen med et direkte angreb på Lars Løkke Rasmussen. De sidste partilederrunder er oplagte muligheder, hvor også Pia Olsen Dyhr og Mai Villadsen kan sekundere.

Hvis det lykkes, ser den socialdemokratiske kampagne næsten genial ud retrospektivt: Først at destruere blå blok ved at bygge Løkke op, for til sidst skånselsløst at trække de røde tilbage i blokken med dette folkepensionsangreb.

Hvis det mislykkes, er Løkke næppe mere stemt for at lade Mette Frederiksen fortsætte. Men det var nok under alle omstændigheder et fantasifoster.

GDPR