Bliver barnet taberen i barselsudspil? Nej, siger fagbevægelsen

20171102-165902-3-1920x1315we
Danske fædre kan se frem til at få mere barsel. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
20. sep. 2021 06.00
Norske undersøgelser viser, at øremærket barsel ikke øger ligestillingen betydeligt. Samtidig er der bekymring for, at barnet vil få mindre tid med forældrene. Fagbevægelsens Hovedorganisation deler ikke de bekymringer.

Begejstringen for at øremærke 11 ugers barsel til faren har været stor blandt meningsdannere og et stort flertal på Christiansborg, siden Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH) og Dansk Arbejdsgiverforening (DA) først på ugen gav hinanden håndslag på en ny aftale.

LÆS OGSÅ: Arbejdsgivere og lønmodtagere enige om ny barselsmodel: - Flytter hegnspæle i samfundet

Men siden den første bølge af begejstring er der opstået delte meninger om forslaget. Forældreorganisationer og Dansk Psykolog Forening er bekymret for, at den nye aftale vil betyde, at barnet vil få mindre tid med sine forældre.

Forskningsdirektør og professor ved VIVE, Torben Tranæs, mener ligefrem, at det vil øge arbejdsudbuddet i Danmark, fordi erfaringer fra Sverige viser, at der stadig vil være fædre, der ikke vil holde barsel, mens kvinderne er tvunget tidligere tilbage på jobbet. Det siger han til Berlingske.

Glemt kodeord