Tidligere overborgmester:
Genopretningen af København var ikke mulig uden fagbevægelsen

20210119-133338-1-1920x1280we
Tidligere overborgmester i København, Jens Kramer Mikkelsen, solgte ud af hovedstadens byggegrunde, som en del af økonomiske genopretningsplan i kommunen. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
23. okt. 2021 08.00
Jens Kramer Mikkelsen var københavnsk overborgmester fra 1989 til 2004 og er både berømt og berygtet for det byggeboom, han var med til at igangsætte i hovedstaden.

Da socialdemokraten Jens Kramer Mikkelsen i 1989 overtog den københavnske overborgmesterpost, var kommunens økonomi i sænk. Hans genoprejsningsplan blev at få gang i byggeriet. Det skulle gøres ved at sælge ud af hovedstadens grunde - særligt langs havnen - til private investorer. Strategien delte vandene og tegner i dag i høj grad eftermælet af Jens Kramer Mikkelsens tid som overborgmester. Kramer ville se kraner.

LÆS OGSÅ: Dennis Kristensen er blevet 'skrækeksempel' i HK-valgkampen. Nu svarer han igen

En kommune i problemer 

- I midten af 90'erne var arbejdsløsheden i København på 16-17 procent. Det var det højeste på amtsniveau, og det var det altoverskyggende problem, der skulle løses. Dengang var kun halvt så mange københavnere medlem af en a-kasse som på landsplan, så det slog direkte tilbage på økonomien i kommunekassen, der på det tidspunkt i forvejen var meget dårlig, med så stor en arbejdsløshed. Vi måtte lave en langsigtet strategi for at få gang i væksten, arbejdspladserne og byggeriet.  

Glemt kodeord