Lizette Risgaard forholder sig tavs til intern FH-strid

20211112-101706-L-1920x1280we
Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
18. nov. 2021 13.14
Fagbevægelsens Hovedorganisation og formand Lizette Risgaard er ufrivilligt blevet en del af en intern krig blandt medlemsforbund.

Det har ikke kun skabt glæde for formand Lizette Risgaard, at hun for nyligt kunne byde velkommen til Dansk Pilotforening (DPF) i Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH).

Dermed er kampen om arbejdsvilkår i SAS nemlig rykket ind i FH-regi, og det skaber udsigt til en faglig kamp mellem DPF og kabinepersonalet i Cabin Attendants Union (CAU) på den ene side og Flyvebranchens Personale Union (FPU) på den anden side. Det skriver Børsen.

DPF og CAU kæmper nemlig i disse måneder imod SAS’ planer om at etablere flere nye produktionsplatforme, som kan sammenlignes med datterselskaber. Platforme som blandt andet skal betjene passagerer på mindre ruter.

LÆS OGSÅ: Ansatte gik på ulønnet orlov for at hjælpe: Nu løber SAS fra aftale

Kendetegnende for datterselskaberne hos SAS er også, at de har anderledes og billigere overenskomster, der ikke er indgået med DPF og CAU. 

I stedet har de tegnet overenskomst med FPU, og det har givet ballade med DPF og CAU. 

En ballade som Fagbevægelsens Hovedorganisation og Lizette Risgaard nu ufrivilligt er blevet en del af, efter piloter og kabinepersonale har meldt sig ind under fanerne i Dansk Metal.

LÆS OGSÅ: Fagforening for kabineansatte fusionerer med Dansk Metal

- Jeg er meget interesseret i at høre, hvad Lizette Risgaard mener om, at FPU vil underbyde vores lønaftaler, siger Henrik Thyregod, formand for DPF, til Børsen.

Hos FPU er man langt fra enig i, at man underbyder lønaftaler og skaber ringere vilkår for piloter og kabinepersonale ved at sige ja til de overenskomster i SAS’ nye datterselskaber, som de gamle fagforeninger siger nej til. Det siger formand Thilde Waast til Børsen.

Der er dermed lagt op til et internt slagsmål i FH, hvor Lizette Risgaard risikerer at skulle vælge side i konflikten om løn og arbejdsvilkår.

Formanden for FH vil ifølge Børsen ikke kommentere på dilemmaet, og heller ikke Dansk Metal har ønsket at give interview.