Mister 400.000 kroner:
Arbejdende seniorer i klemme med hjælpepakke

20210406_Faglige_Seniorer_Bjarne_Hankelbjerg
Bjarne Hankelbjerg bøjer sig for, at seniorer i arbejde - der mister jobbet - under normale omstændigheder kun har folkepension at falde tilbage på. - Men corona er ingen normal situation, mener han. Foto: Privatfoto
6. apr. 2021 11.58
Bjarne Hankelbjerg, 68 år, tjente 400.000 kroner om året som freelance skrivetolk. Men på grund af corona er indtægten væk. Og han kan ikke få dagpenge eller erstatning fra hjælpepakker.

Denne artikel er oprindeligt bragt på Faglige Seniorer.dk og bliver publiceret på A4 som en del af et samarbejde. Artiklen er redaktionelt udvalgt og bearbejdet af A4.

Den ene hjælpepakke supplerer den anden. Efterhånden er de fleste danskere – uanset alder – dækket, hvis corona påvirker deres arbejde.

Men der findes én kategori, som stadig ikke kan få nogen som helst støtte.

Det er de løsarbejdere og freelancere i folkepensionsalderen, som har haft et lønmodtagerjob og fået hele betalingen som A-indkomst. Det skriver Faglige Seniorer.dk.

Det rammer blandt andre 68-årige Bjarne Hankelbjerg. Han ernærer sig som skrivetolk og tjente i 2019 omkring 400.000 kroner.

LÆS OGSÅ: Partier klar med hjælp til førtidspensionister: Slipper for skattesmæk for corona-overarbejde

Men i fjor forsvandt de fleste indtægter på grund af pandemien. Og Bjarne Hankelbjerg kan ingen erstatning få.

Henvist til dagpenge

74-årige Kurt Thøgersen er i en lignende klemme.

Han har haft fast tilknytning til firmaet Gate Gourmet i lufthavnen i Kastrup, som tilkaldte ham i travle perioder. Men med corona forsvandt arbejdet for ham som for mange af hans yngre kolleger, og de blev fyret.

LÆS OGSÅ: Nu får seniorer fradragsret for kontingent til a-kasse

Både Bjarne Hankelbjerg og Kurt Thøgersen har fået deres penge som A-indkomst. For folk med A-indkomst henviser regeringen generelt til, at de kan søge dagpenge.

Men personer i folkepensionsalderen kan ikke få dagpenge. Det siger reglerne.

Andre seniorer får

Selvstændige erhvervsdrivende kan få coronastøtte, hvis deres omsætning falder. Det gælder også erhvervsfolk i folkepensionsalderen. De skal bare have et virksomhedsnummer – et cvr-nummer.

Der findes en lignede hjælpepakke til freelancere, som får B-indkomst eller både A-indkomst og B-indkomst. Den er også uafhængig af alder.

LÆS OGSÅ: Over 10.000 folkepensionister får sygedagpenge

Hvis en arbejdsgiver hjemsender ansatte, kan denne give dem løn og modtage lønkompensation. Det gælder også, hvis det er medarbejdere i folkepensionsalderen.

Tilbage er lønmodtagere i folkepensionsalderen, som mister deres opgaver og kun får A-indkomst. De kan hverken hente støtte hos hjælpepakker eller i dagpengesystemet.

Uretfærdigt

Flere politikere mener, at det ligner et hul. Blandt andre Orla Hav, der er erhvervspolitisk ordfører for Socialdemokratiet.

- Vi har tidligere talt med erhvervsministeren om det, men da så der ikke ud til at være noget at gøre. Men jeg tager gerne en tur mere med ministeren, siger Orla Hav.

Han synes, at der er uretfærdigheder i systemet.

En straf

Også folketingsmedlem Theresa Berg Andersen kan se dilemmaer. Hun er erhvervspolitisk ordfører for SF.

- Det er et problem, hvis de, der gerne vil arbejde og bidrage, straffes, mener Theresa Berg Andersen.

Hun har taget kontakt til partifælle Karsten Hønge. Han er også i gang med at se på, om der kan gøres et eller andet.

Diskrimination

Bjarne Hankelbjerg har selv været meget ihærdig og kontaktet Folketinget.

Det har ført til et spørgsmål fra Erhvervsudvalget i Folketinget til erhvervsminister Simon Kollerup (S). Men det kom der i første omgang ikke noget ud af.

- Jeg har svært ved at tro, at en socialdemokratisk regering vil diskriminere pensionister. Jeg vil gerne fortsætte med at følge samfundets bøn om at blive på arbejdsmarkedet efter pensionsalderen, siger Bjarne Hankelbjerg.

Faglige Seniorer om sagen: Urimeligt

- Det er desværre endnu et eksempel på, at virkeligheden på seniorarbejdsmarkedet endnu ikke har bundfældet sig. Heller ikke hos politikere, der burde have stor indsigt i netop det område, lyder det fra direktør i Faglige Seniorer, Palle Smed i en kommentar til sagerne med Bjarne Hankelbjerg og Kurt Thøgersen

- Det et er naturligvis helt urimeligt, at seniorer på arbejdsmarkedet ikke kan få samme hjælp som alle andre. Corona eller ej, siger han.

Faglige Seniorer anslår, at der i dag er mindst 150.000 seniorer, der fortsætter i jobbet efter at de har nået pensionsalderen.

- Det skal de have samfundets store tak for, fordi deres bidrag til statskassen er ganske betydeligt. Derfor vil jeg foreslå, at beskæftigelsesministeren binder en lille rød sløjfe om sin ene finger, sådan at han altid husker på seniorerne, når reglerne på arbejdsmarkedet bliver ændret, siger Palle Smed.

Kilde: Faglige Seniorer.dk.