A4 Medier

Stor bekymring for kokkeelevers faglighed: 'Man bliver ikke håndværker igennem en computerskærm'

29. januar 2021 kl. 8.11
Det er langt fra optimalt at skulle lære kokkefaget i et hjemmekøkken bestående af to kogeblus, fortæller den 24-årige kokkeelev Eva Selnø | Foto: Joachim Rode/Fagbladet 3F
Corona-årgange vil få sværere ved at få fodfæste på arbejdsmarkedet, vurderer cheføkonom i tænketanken DEA.

Større frafald og udsigt til ringere jobmuligheder for de udlærte. Sådan er situationen for kokkeelever netop nu.

Det skriver Fagbladet 3F.

Anne-Birgitte Agger, direktør på Hotel- og Restaurantskolen i København fortæller, at der i efteråret var et større frafald blandt eleverne på skolen, end der plejer – både blandt elever i skoleforløb og blandt dem, der søger læreplads.

- Vi gør alt, hvad vi kan, for at hjælpe dem. Men man bliver ikke håndværker igennem en computerskærm, det bliver man ved at bruge sine hænder og sine sanser. Jeg er bekymret for elevernes trivsel og for fagligheden, siger Anne-Birgitte Agger.

Anne-Birgitte Agger mener, der er desperat behov for, at uddannelserne får afklaring om, hvorvidt de kan forlænge uddannelserne, både hovedforløb og grundforløb.

Hun påpeger, at skolen i sommer fik tilladelse til at forlænge det skoleår. Men tilladelsen kom først, da eleverne var gået på sommerferie.

- Meldingen skal komme nu, inden det er for sent, så vi kan få skabt ro om eleverne og planlægge aften- og weekendundervisning og eventuel inddragelse af sommerferie, siger hun.

I januar startede 350 elever, som endnu ikke har set skolen eller mødt hinanden og underviserne.

De kokkeelever, hvis uddannelse er blevet påvirket af corona-pandemien, står samtidig med dårligere kort på hånden end både de forrige og muligvis også de efterfølgende årgange.

Det vurderer cheføkonom i tænketanken DEA, Kristian Thor Jakobsen.

- De træder ind på et arbejdsmarked, der er ramt af mindre efterspørgsel og lavkonjunktur i økonomien, samtidigt med at de formentligt også er ramt på uddannelsens kvalitet i forhold til særligt den praktiske side, siger Kristian Thor Jakobsen.

- På kort sigt vil de få det sværere end andre, og over de første fem år vil de formentligt tjene mindre end de foregående årgange samlet set, siger han.

Kristian Thor Jakobsen mener, der bør holdes øje med, at corona-generationen på kokkeuddannelsen ikke bliver fuldkommen overhalet på arbejdsmarkedet.

- En ting er, at det er svært at få et job nu, fordi tingene er, som de er. Men der er nogle kritiske årgange, som risikerer at blive overhalet, så man skal sikre, at de får den tilstrækkelige hjælp til at blive løftet ind på arbejdsmarkedet, siger han.

En af de elever på Hotel- og Restaurantskolen er 24-årige Eva Selnø.

Hun var oprindeligt i kokkelære på Hotel Comwell i Roskilde, men grundet corona-restriktioner er hun blevet hjemsendt. I stedet får hun nu skoleundervisning i hjemmet.

- Jeg er bekymret for, at det bliver sværere for mig at finde et job, når jeg er udlært, siger Eva Selnø.

- Man går glip af vidensdelingen og bedømmelsen af det, man laver. Der bliver snakket meget om gymnasieeleverne, men det er jo endnu sværere for os, siger hun.

0
GDPR