Frygt i offentlige forbund: Folketingsvalg vil afgøre lønstrukturkomitéens skæbne

20210814-145313-L-1920x1279we
Strejkende sygeplejersker indtog flere gange Christiansborg Slotsplads under den konflikt, der fødte lønstrukturkomitéen. Nu kan et folketingsvalg komme i vejen for strategien under OK24. Foto: Anthon Unger/Ritzau Scanpix
25. aug. 2022 06.05
En lang række offentlige forbund har bygget OK24-strategien op omkring lønstrukturkomitéen. Men et folketingsvalg kan afspore planerne og gøre komitéens skæbne uvis, lyder analysen fra faglig kommentator Gitte Redder.

Podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter' kan høres gratis hos Itunes eller Spotify.

Fredag er det præcis et år siden, at Folketinget førstebehandlede det lovindgreb, der afsluttede ti ugers sygeplejerskestrejke og gjorde lønstrukturkomitéen til lov. 

I løbet af det år er forventningerne til komitéens konklusioner kun steget, mens deadline – forventeligt november eller december – nærmer sig.

LÆS OGSÅ: Her er regeringens lønstrukturkomité

Men iblandet spændingen breder sig også en ængstelighed hos de offentlige kvindedominerede fags forbund i takt med, at den landspolitiske situation bliver mere og mere uforudsigelig, fortæller A4's faglige kommentator Gitte Redder.

Det kommende folketingsvalg kan nemlig blive skæbnesvangert for lønstrukturkomitéen. 

"I det øjeblik statsminister Mette Frederiksen (S) trykker på valgknappen, trykker hun også på pauseknappen. Der er tradition for, at udvalgsarbejde i ministerier standses under et valg, og centrale kilder bekræfter, at det med al sandsynlighed også vil gøre sig gældende med lønstrukturkomitéen," siger Gitte Redder i nyeste afsnit af A4-podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter'.

"Og det vækker gevaldig stor bekymring i en række offentlige fagforbund," fortsætter hun.

OK24-strategi kan afspores

Flere af de offentlige forbund har nemlig bygget deres strategi for de offentlige overenskomstforhandlinger i 2024 op omkring lønstrukturkomitéen.

"Mange organisationer har planlagt at bruge komitéens konklusioner som det springbræt, der for alvor sparker gang i lavt- og ligelønsdiskussionen op til OK24," siger Gitte Redder.

"Hvis komitéen finder et reelt lønefterslæb i traditionelle kvindefag kombineret med, at velfærdsstaten i øjeblikket slår sprækker under manglen på titusindvis af sygeplejersker, SOSU'er, pædagoger og socialrådgivere, så har de offentlige faggrupper en virkelig stærk sag for mere i løn," siger hun videre.

Men hvis valget bliver udskrevet, før analyser og anbefalinger er klar til at blive præsenteret, går lønstrukturkomitéen en uvis skæbne i møde, mener den faglige kommentator. 

LÆS OGSÅ: Lønstrukturkomiteen er på samme opgave som tjenestemandskomiteen i 1969. Men den har måske bedre chancer

Timingen bliver i hvert fald noget rod uanset hvad, mener Gitte Redder, der fremhæver et scenarie med lange forhandlinger om regeringsdannelse og de private overenskomstforhandlinger, der lurer i starten af 2023. 

"Der er stærke interesser både i regeringen, hos arbejdsgiverne og i de private forbund, der også sidder i komitéen, der nødigt ser komitéen afrapportere for tæt på OK23. Det tegner allerede til at blive højdramatisk og en meget svær omgang, og det vil forstyrre gevaldigt, hvis komitéen midt i det hele anbefaler lønstigninger i det offentlige," siger hun. 

Også en ny sammensætning af Folketinget gør komitéens fremtid uforudsigelig – eksempelvis ser Dansk Folkeparti, der har talt varmt for et Christiansborgfinansieret lønløft, ud til at blive kraftigt reduceret.

Mareridtsscenariet

Men hvor den nuværende regering trods alt flere gange har lovet, at man vil tage komitéens anbefalinger seriøst og handle på dem, kan situationen blive en helt anden, hvis regeringsmagten skifter. 

"Det kan blive et mareridtsscenarie for mange af de offentlige forbund. Hverken Venstre eller Konservative har lovet noget, og de er mindre afhængige af stemmer fra offentligt ansatte kvinder. Man frygter i mange forbundshuse, at Jakob Ellemann-Jensen (V) eller Søren Pape (K) som statsministre vil sparke lønstrukturkomitéen til hjørne og parkere den i kælderen som et stykke arvegods, man ikke har pligt til at passe på," siger Gitte Redder.

LÆS OGSÅ: Analyse: Kampen om stolene kan afgøre, om lønkomité bliver gennembrud eller syltekrukke

A4's faglige kommentator tror dog, det er mindre sandsynligt, at lønstrukturkomitéen helt bliver ignoreret under en blå regering. 

"Det er en bunden opgave for enhver regering, rød eller blå, at få has på den rekrutteringskrise, der hærger velfærdsfagene lige nu. Men det er klart, at en blå regering med al sandsynlighed vil satse på andre værktøjer end en rød. Vi hører allerede de borgerlige tale om fritvalg, privatiseringer og effektiviseringer. Og med den nulvækst, Søren Pape går til valg på, er det meget svært at forestille sig, at han skulle gå med til det lønløft, som de offentligt ansatte håber på," siger Gitte Redder.

Podcasten 'Fagbevægelsen Uden Filter' udkommer hver torsdag morgen og kan høres hos Itunes eller Spotify.