Trepartsaftale afgørende for fremtidens erhvervsuddannelser

20150903-125754-A-1920x1281we
Nye trepartsforhandlinger på praktikområdet mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen skal sikre flere lærepladser og styrkelse af de erhvervsfaglige uddannelser. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
9. okt. 2020 06.05
Der står meget på spil under trepartsforhandlingerne om erhvervsuddannelserne. Der forhandles om 500 millioner kroner til lærepladser og styrkelse af de erhvervsfaglige uddannelser.

Problematikken er velkendt. Danmark mangler faglærte og kommer til at mangle flere i de kommende år. Da går mange på pension, og der bliver uddannet for få nye til at erstatte dem. Det skyldes blandt andet manglende praktikpladser til elever på erhvervsuddannelserne. 

I september indledte arbejdsmarkedets parter og regeringen anden runde af trepartsforhandlingerne på praktikområdet. Der forhandles om 500 millioner kroner årligt. Pengene skal gå til lærepladser og styrkelse af de erhvervsfaglige uddannelser.

 - Selv om du har de bedste evner som kontorelev, ambulancebehandler eller snedker, kan mangel på en læreplads stå i vejen for, at du kan gøre din uddannelse færdig. Sat lidt på spidsen svarer det til, hvis næsten hver tredje 1.G-elev i gymnasiet ikke kunne fortsætte i 2.G. Det ville vi som samfund ikke acceptere. I dag er det i al for høj grad op til de unge selv at finde en læreplads, og det er der nogen af dem, der knækker halsen på,” udtalte børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil inden forhandlingerne gik i gang.

Kompensationsordning skal forlænges 

Glemt kodeord